Vytisknout tuto stránku
pá., 8. listopad 2019 21:39

Pastrňák s Krejčím se příští rok představí v Česku. Boston se na ledě pražské O2 areny utká s Nashvillem

David Krejčí s Davidem Pastrňákem David Krejčí s Davidem Pastrňákem Zdroj: Profimedia
Stockholm – Čeští hokejoví fanoušci mohou otevírat šampaňské. Kanadsko-americká NHL se příští rok opět představí v Praze v rámci programu NHL Global Series a opět to bude lákavá podívaná. Do Prahy totiž přiletí Boston Bruins v čele s hvězdným Davidem Pastrňákem a Davidem Krejčím, jejich soupeřem bude celek z centrální divize Nashville Predators. Na tiskové konferenci ve Stockholmu to ohlásil komisionář nejslavnější hokejové ligy Gary Bettman.

Návrat do Česka po devíti letech

Poprvé NHL do Česka zavítala v roce 2008, Praha tehdy viděla dvakrát vítězství New Yorku Rangers nad Tampou Bay Lightning v poměru 2:1. O dva roky později se na stejném místě utkaly týmy z Bostonu a Arizony (tehdy ještě jako Phoenix Coyotes). Poprvé se radovali Coyotes, odveta už vyšla Bostonu. Letos v říjnu se NHL po devíti letech vrátila do Prahy, 17 463 fanoušků sledovalo ve vyprodané O2 areně počínání Letců z Philadelphie v čele s Jakubem Voráčkem proti Jestřábům z Chicaga, jejichž dres hájili čeští zástupci Dominik Kubalík a David Kämpf. Philadelphia dokázala zvítězit nad Chicagem 4:3, hráči si pochvalovali velmi dobrou atmosféru a bylo jasné, že se NHL v blízké budoucnosti do Česka znovu vrátí. Spekulovalo se o Bostonu, kde barvy Bruins hájí čeští útočníci David Pastrňák a David Krejčí, slovenský zadák a zároveň kapitán týmu Zdeno Chára a brankář Jaroslav Halák. Navíc jsou v týmu další hvězdy světového hokeje, jmenovitě Patrice Bergeron, Brad Marchand, Torey Krug či Tuukka Rask. Přání bylo vyslyšeno, bostonští Medvědi v říjnu 2020 přiletí do Prahy. Týmy, které se v rámci Global Series představí v Evropě, se vybírají podle národnosti hráčů dané země, ve které se bude zápas odehrávat. Proto by bylo logickým krokem proti Bostonu postavit například San Jose Sharks v čele s Tomášem Hertlem, nebo Washington Capitals s Radkem Gudasem, Michalem Kempným a Jakubem Vránou. Právě Washington se jevil jako ideální varianta, nicméně soupeřem Bruins budou Nashville Predators. V týmu z Centrální divize v letošní sezoně nepůsobí žádný Čech, nicméně i Predators se mohou pochlubit velmi známými jmény. Bránu střeží finský brankář Pekka Rinne, v útoku je postrachem soupeřů Ryan Johansen, Filip Forsberg, nová posila Matt Duchene či finský šikula Mikael Granlund. Pilířem obrany je kapitán týmu Roman Josi, Mattias Ekholm či Ryan Ellis. Ještě před samotným zápasem v Praze si týmy v rámci NHL Global Series Challenge střihnou přátelské zápasy v Německu a ve Švýcarsku. Boston si zahraje proti německému Adler Manheim a ve Švýcarsku si Nashville zahraje proti SC Bern.

Účast hvězd není jistá

Není však jisté, že se tito jmenovaní hráči příští rok v Praze představí. Sezona je dlouhá a na každý tým může přijít krize, která vyústí v trejd, největší překvapení se dějí před uzávěrkou přestupů, která v letošní sezoně končí 25. února. I během letní přestávky se soupisky týmů mohou změnit a je možné, že někteří hráči změní dres. Nicméně je velmi nepravděpodobné, že by Nashville opustil například Roman Josi či Matt Duchene, kterému kontrakt poběží až do konce sezony 2025/2026. Na druhé straně je naprosto nemyslitelné, že by se Boston odhodlal k výměně Patrice Bergerona, Brada Marchanda či Davida Pastrňáka. Otázka visí nad Davidem Krejčím, který by potenciálně mohl být vyměněn, nicméně i tato možnost je málo pravděpodobná. Co se může naopak stát, je neúčast Zdena Cháry. Obrovitý zadák a kapitán týmu před letošní sezonou prodloužil kontrakt o další rok, nicméně o další budoucnosti slovenské hokejové ikony se rozhodne až před začátkem příštího ročníku. Chárovi bude v březnu příštího roku 43 let a je možné, že pověsí brusle na hřebík. Jistotu nového kontraktu nemá ani Jaroslav Halák, který ovšem už druhým rokem podává v brance Bruins velmi solidní výkony.

Další týmy NHL v Evropě

Boston s Nashvillem nebudou jedinými týmy, které se příští rok v Evropě představí. V Hartwall areně v Helsinkách se dvakrát střetnou Colorado Avalanche či Columbus Blue Jackets. Ve finské metropoli by se tak teoreticky před vlastními fanoušky mohl představit zadák Columbusu Markus Nutivaara či útočníci Avalanche Joonas Donskoi a Mikko Rantanen. Mezi třemi tyčemi na straně Colorada by mohl stát Pavel Francouz.

Informace o vstupenkách na utkání Boston - Predators budou teprve zveřejněny, už teď je ale jasné, že bude o lístky enormní zájem, možná ještě větší než letos.

Zobrazeno 1285 krát
Naposledy upraveno: út., 12. listopad 2019 11:51
Jan Lužný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste