Vytisknout tuto stránku
po., 31. květen 2010 22:05

Představitel čaroděje Sarumana vedl masterclass ve Zlíně

Zlín - V pondělí 31.5.2010 se v sále O. Wichterleho zlínské University Tomáše Bati uskutečnila masterclass se známým britským hercem, Sirem Christopherem Leem (88 let). Akce proběhla v rámci probíhajícího filmového festivalu.

Beseda začala v půl čtvrté, skončila pár minut po půl páté a byla vedena v angličtině. Diváci si mohli zapůjčit sluchátka s přijímačem a poslouchat překlad tlumočníka. Po úvodu, v němž byl představen, se ujal slova sám herec a vyprávěl o několika zážitcích ze života. Mimo jiné zmínil i důvod, proč v současné době musí chodit s holí. Důvodem je zlomený obratel. Zranění si přivodil nešťastnou náhodou po natáčení jedné z menších rolí. "Když jsem po skončení natáčení šel z hotelu k autu, zakopl jsem o kabely a spadl. Naneštěstí jsem si zlomil obratel." , vypověděla britská hvězda kinematografie. Podle jeho slov se už nejspíš obratel, vzhledem k jeho věku, nevrátí do původního stavu před nehodou.

Hlavní náplní promluvy byl popis některých zážitků z natáčení filmů. Podstatnou část monologu věnoval své roli Rasputina ve stejnojmenném filmu. Dokonce porovnal film a skutečnou legendu. Uvedl na pravou míru to, co lze vidět ve filmu. Podle něj je snímek v závěru nepřesný a odklání se od skutečnosti.

Na otázku moderátora, který režisér je jeho nejoblíbenější, odpověděl, že pracoval s mnoha a nemá smysl uvádět všechna jména, která mu běží hlavou, protože bychom stejně nevěděli, o koho se jedná, ale ze současnosti zazněla jména Stevena Spielberga, Petera Jacksona a Tima Burtona, s tím, že poslední jmenovaný je podle slov pana Leeho jasná jednička.

Krátký komentář představitel čaroděje Sarumana věnoval trilogii Pána prstenů, kde podle něj nesmyslně vystřihli z konce druhého dílu dost zásadní scénu, kdy on, jakožto poražený čaroděj Saruman, hovoří s členy společenstva. Díky tomu vzniká zmatek na začátku dílu třetího, kdy není jasné, co se s postavou Sarumana stalo. Podle jeho slov je tato scéna jen v rozšířené verzi, která je k mání na DVD.

Otázky publika zodpověděl s naprostou upřímností. Když se ho jeden z diváků zeptal, jestli preferuje roli, nebo účet (tedy hromady peněz, kterou si vydělá), odpověděl, že britští herci nedostávali a nedostávají obrovské balíky peněz, jako třeba američtí. Za první film, na kterém dělal tři týdny dostal pět set liber, tedy žádnou závratnou sumu. Dále vyslovil nebezpečí pro mladé, začínající, herce a herečky, kteří jsou hvězdami v jednom filmu, za který dostanou obrovské peníze, ale protože nemají zkušenosti, je možné, že v dalších filmech nedokáží správně ztvárnit hlavní roli. Tady pan Lee podotkl, že aby byl člověk dobrý musí se učit, ať už je hercem, či čímkoli jiným.

Na otázku, jestli mu nevadí, že ve filmech hraje převážně záporné hrdiny, odpověděl, že je naopak hraje velmi rád, protože "bad guys" mají jednak charisma, ale na druhé straně jsou nebezpeční, a tedy jako herec musí předvést více.

Divačce, která se ptala na rady a tipy pro začínající herce a herečky, odvětil Lee, že musí herectví věnovat úplně všechno a zároveň nevěřit nikomu z filmového showbussinesu. Opět připomenul, že je třeba se učit a učit.

Jedna z připomínek Sira Leeho směřovala k přemíře sexu ve filmech. Podle něj je špatné, že do téměř každého aktuálního filmu scénáristi zahrnou krev, sex a násilí, byť i bez toho lze natočit vysoce kvalitní film. Jako příklad uvedl díla Alfreda Hitchcocka.

Po hodině a pár minutách dlouhé masterclass, během které mimo již zmíněné pan Lee přiznal svou lásku k české hudbě a hlavnímu městu Praze, se sálem rozezněl potlesk stojících diváků, převážně studentů a dalších mladých lidí, kteří se přišli podívat na britského velikána světového formátu.

Něco málo o něm

Sir Christopher Lee hrál ve více než 250 filmech například: Pán prstenů (postava Sarumana), Karlík a továrna na čokoládu (postava otce Willyho Wonky - zubař), Hvězdné války (postava hraběte Dooku), Dracula, Ospalá díra, a v mnohých dalších.

Další informace nejen o jeho herecké kariéře naleznete zde:
http://www.csfd.cz/herec/81-christopher-lee/
http://www.osobnosti.cz/christopher-lee.php
http://www.imdb.com/name/nm0000489/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Christopher_Lee

Zobrazeno 2420 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Sliž Petr

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste