Vytisknout tuto stránku
po., 16. leden 2012 21:13

Přeměna olomouckého hradu

V centrum kulturního dění se v následujících letech promění Dómské návrší, známé také jako Olomoucká akropole. Úpravy areálu olomouckého hradu budou stát 110 miliónů korun.
V okolí dómu svatého Václava se objeví přírodní amfiteátr s kapacitou až 1500 míst. Kromě této stavby, která se stane výrazným zásahem do terénu, pak pro návštěvníky vznikne také nové molo na Mlýnském potoce. V Domě Zvoníků pak zaujme místo nové infocentrum a veřejné toalety.

O proměně tamních parkánových zahrad v odpočinkový prostor olomoučtí radní stále jednají. Jisté však už je, že dojde k znovuotevření věžovité brány Všech svatých, která je zazděná již asi od roku 1770. Díky tomu pak obyvatelé Olomouce snáze projdou ze severní části města do samotného centra.

Podle primátorova náměstka Ladislava Šnevajse by se mohlo začít stavět na podzim letošního roku a upravený areál by tak byl přístupný už v roce 2013. Stále však čekají na  stavební povolení. Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím realizaci projektu pak bude rychlost výběru stavební firmy.
zdroje:
http://olomouc.idnes.cz/promena-olomouckeho-hradu-se-blizi-otevre-se-i-staleti-zazdena-brana-1gh-/olomouc-zpravy.aspx?c=A120116_1717185_olomouc-zpravy_stk
http://www.hrady.cz/index.php?OID=2824
foto:
http://mm.denik.cz/43/47/olomouc_letecky_domske_navrsi_denik_clanek_solo.jpg

 

Zobrazeno 2217 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Dominika Gregušová

Pro psaní komentářů se přihlaste