Vytisknout tuto stránku
po., 4. listopad 2019 10:35

„Tak přísaháme!“ Na Hradčanském náměstí odpřisáhlo povinnost státu 900 nových vojáků

Slavnostní vojenská přísaha na Hradčanském náměstí Slavnostní vojenská přísaha na Hradčanském náměstí Zdroj: Gabriel Kuchta, Deník N
Praha - Při příležitosti 101. výročí vzniku samostatného československého státu přislíbilo statečnost, ukázněnost a především věrnost České republice 866 nových vojáků Armády České republiky a nastupujících studentů Univerzity obrany v Brně. Slavnostní akt se konal 27. října na Hradčanském náměstí v Praze od půl druhé odpoledne.

Vojenská přísaha představuje i v současnosti slavnostní závazek k plnění vojenských povinností při obraně státu. Její složení je závazným právním a morálním aktem. Událost se koná každoročně a je tradiční součástí oslav Dne vzniku samostatné Československé republiky.

Za doprovodu státní hymny odpřisáhlo věrnost a oddanost České republice 866 nově příchozích vojáků . Součástí přísahy je také odpálení slavnostních dělostřeleckých salv. Na náměstí před Pražským hradem přitom celé slavnosti přihlíželo přes tisíc lidí.

Ceremoniálu se zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), náčelník Generálního štábu Aleš Opata a Jeho Eminence Dominik kardinál Duka a prezident Miloš Zeman, který po přísaze pronesl projev.

Vzpomněl na slavná období Armády České republiky, zmínil boj našich legií nebo boj sokolů na Slovensku. Připomněl ale i neslavné období, za které považuje zradu našich spojenců z roku 1938 nebo sovětskou okupaci v srpnu 1968. Ve svém projevu zmínil působení českých vojáků v Afghánistánu a to, že tam země ztratila 14 vojáků bojujících proti terorismu. Uvedl, že poslednímu z nich udělí v pondělí státní vyznamenání, Medaili Za hrdinství.

„A vám všem chci popřát, abyste byli hrdi na svou zemi, na zemi, která si těžko vydobyla svoji svobodu a svoji demokracii. A právě proto je potřeba obojí chránit a bránit," dodal na závěr svého projevu prezident Zeman.

Zobrazeno 943 krát
Naposledy upraveno: út., 5. listopad 2019 19:47
Viktorie Ryšková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste