Vytisknout tuto stránku
po., 9. květen 2022 21:00

Výstava Velký okamžik zdobí dům umění v Ostravě

Pozvánka na výstavu Galerie výtvarného umění v Ostravě Pozvánka na výstavu Galerie výtvarného umění v Ostravě Zdroj: GVUO, Galerie výtvarného umění v Ostravě
Ostrava - Dům umění v Ostravě otevírá novou výstavu sochaře, malíře, kreslíře a pedagoga Maria Kotrby. Vernisáž zahájila výstavu 22. března 2022 v 17:00 a bude probíhat do 5. 6. 2022

V Galerii výtvarného umění byla 23. března zahájena výstava mimořádného sochaře Maria Kotrby. Jsou zde ke shlédnutí autorovy sochy, malby, reliéfy a fotografie. Jako první k vidění je ovšem druhý odlitek Svatého Kryštofa umístěn přímo před Domem umění.

První sál představuje autorovy sochy a malby se světskou tematikou. Druhý sál prezentuje umělecká díla se sakrální tematikou, převážně sochy a reliéfy. Třetí sál v prvním patře pak seznámí návštěvníky s Kotrbovými malbami, které jsou nedílnou součástí jeho sochařské tvorby a hlouběji rozvíjejí příběhy jeho plastik.
Výstavní část zabývající se malbou bude možná k vidění pouze do 1. 5. 2022.

„Přestože jsme výstavnímu projektu věnovali všechny tři sály v Domě umění, výstava není a ani nemůže zahrnout celou autorovu retrospektivu, tak veliké prostory prostě nemáme. Představíme proto jen výběr Kotrbových prací s civilními i mezilidskými tématy a výraznou skupinu prací s duchovním obsahem," vysvětluje kurátor výstav a ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

„Marius Kotrba je naprosto mimořádnou osobností českého sochařství. Jeho sochy a plastiky můžeme obdivovat nejen v galerii, ale i ve veřejném prostoru Moravskoslezského kraje, například Sochu pro Ostravu v Husově sadu anebo reliéf Svatá Hedvika na čelní zdi biskupství ostravsko-opavské diecéze v Ostravě. Marius Kotrba svou rozsáhlou tvorbou vytvořil skutečný pomník poctivé české sochařině,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo. V České republice můžeme nalézt i mnoho dalších plastik ve veřejném prostoru. Například plastiky Milenci (1996) v Hořicích v Podkrkonoší, Loď (1997–1998) v parku v Rožnově pod Radhoštěm, Spravedlnost (2010) před Nejvyšším správním soudem v Brně nebo například Dobrý Pastýř (2011) poblíž dálnice u Lipníku nad Bečvou.

Kurátoři věnují výstavě celé tři sály, ve které reflektují Kotrbovou práci s civilními i mezilidskými tématy a výraznou s kupinu prací s duchovním obsahem

„Socha pojmenována Velký okamažik je symbolem Kotrbovy osobnosti, života i odkazu,“ uvádí náměstek Curylo. Jedná se o stěžejní sochu Kotrby, proto výstava nese její název a také bude vystavena v galerii. Celá výstava bude ukončena 5. 6. 2022 a navazovat na ni bude výstava dramatického projektu Stará láska nerezaví Divadla Petra Bezruče.

 

Zobrazeno 537 krát
Naposledy upraveno: po., 30. květen 2022 14:01
Agnesa Kiszková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste