út., 15. říjen 2019 17:57

Čína zakázala seriál South Park po nejnovější epizodě

Medvídek Pú a Prasátko jako vězni čínské vlády Medvídek Pú a Prasátko jako vězni čínské vlády Zdroj: southpark.cc.com
Dosud volně přístupný seriál South Park náhle zmizel z internetových stránek a streamovacích medií, všech internetových uživatelů v Číně. Stalo se tak po odvysílání druhé epizody 23. série, která se jmenuje Band in China. Tato epizoda nelítostně kritizuje čínskou vládu a spolupráci amerických společností s ní. Tvůrci seriálu Trey Parker a Matt Stone v následující epizodě přitvrdili slovy: „F*** the Chinese government“ a jejich omluvný tweet v sobě nemá ani špetku upřímnosti.

Epizoda Band in China ukázala prostředí, ve kterém americké společnosti profitují a úspěšně rozvíjejí svůj trh na poli čínské ekonomiky, jedná se například o filmový monopol Hollywoodu, The Walt Disney Company nebo NBA. Tento úspěch za sebou ovšem skrývá neustálé podřizování se čínským cenzorským zásahům do americké kultury. Příkladně je to ukázáno na postavě Medvídka Pú, který je představen jako vězeň čínské vlády a následně je zavražděn jednou z hlavních postav, která si chce získat čínské sympatie a důvěru.

Sp ch

Tato narážka vychází z počinu čínských cenzorů z roku 2017, kdy po čínském internetu kolovaly obrázky srovnávající čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s Medvídkem Pú. V této době byly odstraněny všechny příspěvky, ve kterých Medvídek Pú vystupoval v politickém kontextu, ovšem Medvídek Pú jako animovaná postavička sám o sobě nikdy zakázaný nebyl. To se ale v současnosti mění – jako reakce na posměch ze strany tvůrců South Parku mizí z čínského internetu i obsah s Medvídkem Pú, který nemá s politikou nic společného a dosud byl povolen.

Autoři po negativních ohlasech vydali oficiální omluvu směřovanou Číně

„Stejně jako NBA, i my vítáme čínské cenzory do našich domovů a do našich srdcí. Také milujeme peníze více než svobodu a demokracii. Si vůbec nevypadá jako Medvídek Pú. Nalaďte si naší třístou epizodu tento čtvrtek v deset hodin! Žij dlouho skvělá komunistická strano Číny! Nechť je sklizeň letošního podzimu bohatá! Už dobrý, Číno?“

Zmínka o NBA naráží na jednoho z manažerů Národní basketbalové asociace Daryla Moreyho, který původně vyjádřil svou podporu vůči prodemokratickým demonstrantům Hongkongu. V reakci na toto gesto přestala čínská televize vysílat přenosy zápasů jeho týmu a čínští sponzoři utnuli finanční podporu.

NBA veřejně označila Moreyho výrok za politováníhodný a sám Morey svůj tweet smazal se slovy: „Měl jsem od té doby mnoho příležitostí slyšet a zvážit jiné pohledy na věc.“

Stejně jako sarkastická omluva od tvůrců seriálu, tak i následující epizoda SHOTS!!! přišla s jasným sdělením, když jedna z hlavních postav seriálu Rendy prohlísil: „F*** the Chinese government“. Rendy si vybral přátelství a svobodu místo čínských peněz a podřizování se.

Tvůrci seriálu Parker a Stone se mezitím stali jakýmisi lidovými hrdiny mezi hongkongskými prodemokratickými demonstranty a pašované kopie epizody Band in China byly při protestech promítány v ulicích na velkých projekčních plátnech.

Zobrazeno 1827 krát
Naposledy upraveno: čt., 17. říjen 2019 16:41
Pro psaní komentářů se přihlaste