so., 19. říjen 2019 21:08

V Kodani si nově můžete zalyžovat na elektrárně

Budova elektrárny se sjezdovkou Budova elektrárny se sjezdovkou Zdroj: progrss.com
Ačkoli je Dánsko jednou velkou plochou krajinou, přesto se stalo novou destinací pro lyžaře. V Kodani se totiž poprvé po osmi letech povedl realizovat lyžařský sjezd na pravděpodobně nejzelenější elektrárně na světě.

Tato elektrárna je něco mezi budovou a kusem krajiny. Velká skleněná konstrukce se skleníkem uvnitř, by mohla jednoho dne připomínat opravdovou horu. Copenhill, obsahuje lanovku na vnější části stavby a také skleněný výtah, ze kterého můžeme vidět, jak se vevnitř v budově mění městský odpad na elektřinu a teplo pro více než 200 tisíc domů. Samotná elektrárna otevřela už v roce 2017 a původně nesla název Amager Bakke (Amager podle názvu ostrova, na kterém se Kodaň nachází a Bakke jako dánské slovo pro „kopec“).

Bjarke Ingels je architektem firmy, která přišla před osmi lety s nápadem, že by se mohla elektrárna přeměnit právě v horu, na které by se daly praktikovat sporty. „Toto je nejčistější elektrárna na světě. Je to skvělý příklad udržitelnosti, která není dobrá jenom pro životní prostředí, ale také pro obyvatele města,“ říká dánský architekt. Také dodává, že 97 % domů místních obyvatel získává do svého domu teplo jako vedlejší produkt z integrovaného systému kde se elektřina, vytápění a likvidace odpadu setkávají v jednom procesu. Věří také, že se tento systém stane jakýmsi signálem pro ostatní země a ony si uvědomí, že mohou energii využívat stejně.

Ačkoliv v Kodani nejsou žádné kopce, i tak mohou místní obyvatelé nyní lyžovat a snowboardovat a navíc si užívat krásný výhled na přístav ze své elektrárny. Jediné, co tu však schází je opravdový sníh, proto se designeři rozhodli nainstalovat sem umělou trávu, která poskytuje skvělé podmínky pro zimní sporty. „Lyžuji přes 35 let a byl jsem velmi překvapen a potěšen povrchem sjezdovky. Bál jsem se, že bude málo nebo až moc kluzká, ale myslím, že je naprosto perfektní,“ říká profesionální lyžař Nikolaj Vang.

Návštěvníci mohou mimo jiné také relaxovat v restauraci anebo v baru na střeše budovy, nebo si jít jen tak zaběhat na zdejší stezky. Na budově dokonce najdeme i největší lezeckou stěnu na světě měřící 85 metrů, která je navržena tak, aby vypadala jako zledovatělá hora.

Továrna sama o sobě zvládne za rok zpracovat asi 440 tisíc tun odpadu, a díky tomu vyprodukuje energii, která dokáže vytopit 160 tisíc domů a dalším 60 tisícům dodat elektřinu.

Kodaň se díky celému projektu zase přiblížila ke svému cíli, být do roku 2025 prvním městem na světě, které nebude produkovat žádnou uhlíkovou stopu.

Zobrazeno 1416 krát
Naposledy upraveno: po., 21. říjen 2019 12:33
Pro psaní komentářů se přihlaste