Vytisknout tuto stránku
st., 7. prosinec 2016 16:44

Valící se kameny jsou zpět s novou deskou

Legendární Rolling Stones Legendární Rolling Stones Zdroj: www.informador.com.mx
USA - Dlouhé čekání se fanouškům legendární skupiny Rolling Stones vyplatilo. Po několika letech se mohou opět radovat z nového alba. Stones vypustili bluesovou desku letos v prosinci, a jako bonus k ní v půlce měsíce přibudou dva záznamy z turné po Jižní Americe.

Ikona rockové hudby a jedna z nejslavnějších skupin všech dob, Rolling Stones, vydala po jedenácti letech v pořadí již třicáté studiové album. Stalo se tak minulý týden. Deska nese název Blue & Lonesome a je opravdu výjimečná. Především pro svůj styl. Jak již vyplývá z názvu, celá se totiž nese na vlně blues, které bylo vždy základním stavebním kamenem jejich hudby. Pro pouhé třídenní nahrávání v loňském prosinci si producenti Don Was a The Glimmer Twins, což je pseudonym pro frontmana Micka Jaggera a kytaristu Keitha Richardse, vybrali londýnské studio British Grove Studio, ve kterém nahrával například i kytarista Eric Clapton nebo raperka Iggy Azalea. „Tohle je nejlepší nahrávka jakou kdy Mick udělal,“ sdělil pro prestižní magazín Rolling Stone Keith Richards, Jaggerův přítel a fanoušek jeho hraní na foukací harmoniku.“Prostě to bylo sledování chlápka hrajícího na harmoniku líp, než kdokoliv jiný.“ 

Čím je deska tak výjimečná? Skupina se rozhodla vrátit do časů svých začátků, kdy jako hudební uskupení bluesových nadšenců hráli po klubech a hospodách v Richmondu a na Ell Pie Island. Mezi jejich výběr patřily písně od Little Waltera, Jimmyho Reeda nebo Howlin‘ Wolfa. Sám producent Don Was řekl, že album je projevem jejich čisté lásky k hudbě a blues, což je vřídlo veškeré inspirace a práce.

V půlce prosince vstoupí do kin také dvouhodinový dokument The Rolling Stones Olé Olé Olé!: A Trip Across Latin America, zachycující letošní turné po deseti státech Jižní Ameriky. Poslední zastávkou a samostatnou kapitolou celé koncertní šňůry byl historický koncert v Havaně na Kubě. Zde totiž vystupovali za svoji kariéru poprvé. Koncert si fanoušek může mimo jiné vychutnat i samostatně v záznamu Rolling Stones: Havana Moon, režírovaný Paulem Dugdalem. 

Zobrazeno 2499 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2016 13:36
Michal Bajnok

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste