ne., 28. duben 2024 17:41

Offline festival Šternberský Žleb letos vsází na alternativní jména

Šternberská skupina Cabo Wabo na pilotním ročníku v roce 2022 Šternberská skupina Cabo Wabo na pilotním ročníku v roce 2022 Zdroj: sternberskyzleb.cz, Jana Magdaléna Jurkasová
Pořadatelé multižánrového festivalu Šternberský Žleb představili prostřednictvím sociálních sítí headlinery letošního ročníku. Třídenní program v kulisách přírodního koupaliště obce Dolní Žleb letos proběhne 4.- 6. července. Do areálu bez dosahu signálu letos zavítá skupina Vltava, Minus123Minut, kapela N.O.H.A nebo nedávno obnovený projekt The Ecstasy of Saint Theresa.

Nejen lidé žijící v nedalekém Šternberku mají za poslední tři roky možnost zažít na začátku července trošku netradiční hudební festival. I přes neustále se rozrůstající nabídku letních kulturních akcí jen málo která zve své návštěvníky na místo, kde se jim prakticky nikdo nedovolá a to platí i o připojení k internetu. „Obrovská síla toho místa spočívá v jeho klidu a izolaci od vnějšího světa. Chceme dát lidem příležitost, užít si naplno hudbu a čas strávený v přírodě,“ uvedl pro Přes UPMedia ředitel a zakladatel festivalu Filip Lorenc.

Ten letos se svým týmem sáhnul oproti minulým ročníkům po nezávislejších jménech. Dorazí například skupina Vltava v čele s osobitým hercem a zpěvákem Robertem Nebřenským. Kapela prorazila v průběhu devadesátých let a nechybí ji málo ke čtyřiceti létům na scéně. Konkrétně dva roky. Festival letos poprvé přivítá umělce z Ameriky. Dva stěžejní hlasy formace N.O.H.A (Noise of Human Art) určitě nezapřou své zaoceánské cítění. Zpěvačka Kaia Brown je původem z Washingtonu. Chevalier “MC Chevy” Hadley zase z New Yorku. Zbytek kapely se, až na kytaristu Felipe Machada z Brazílie, narodilo na území České republiky. Dvě spíše tanečnější formace vyvažuje jazzová skupina Minus123Minut a po letech obnovený projekt producenta Jana P. Muchowa a zpěvačky Kateřiny Winterové, The Ecstasy of Saint Theresa. Posledními dvěma zveřejněnými jmény letošního ročníku jsou skupiny Terne Čhave a Two Men.

Oproti minulým ročníkům se letos festival zkracuje do třídenního formátu. Během prvních dvou ročníků totiž festival využíval volna dvou červencových státních svátků. Den upálení Mistra Jana Husa ale v roce 2024 vychází na sobotu. Tomu se letos přizpůsobili i pořadatelé. První vlna třídenních vstupenek je v prodeji od 18. dubna a zájemce vyjde na 690 Kč. První červnový den se cena zvýší na 750 Kč a pro kupující na místě bude třídenní vstup ještě o stokorunu dražší. Děti do čtrnácti let mají poprvé vstup zdarma. V dopoledních hodinách pro ně byl během prvních dvou ročníků přichystán doprovodný program.

Šternberský Žleb poprvé proběhl v létě 2022 a během prvních dvou let jej navštívili např. Buty, Mňága a Žďorp, skupina Vesna nebo zpěvačka Lenny. Program je doplněn lokálními muzikanty šternberské a olomoucké scény. Minulý rok byl ozvláštněn i několikadenní tvorbou francouzského malíře Vincenta Chigniera, který žije v nedalekém Šternberku. K rybníku, u kterého se festival koná, je možné přicestovat i autobusovou dopravou. Možnost přespání zase nabízí asi kilometr vzdálený autokemp.

 

 

 

Zobrazeno 347 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. duben 2024 22:16
Pro psaní komentářů se přihlaste