Vytisknout tuto stránku
st., 22. leden 2020 15:22

Hotelový pokoj přibližující každodenní realitu vozíčkářů

Majitel hotelu Michael Trainor Majitel hotelu Michael Trainor Zdroj: archiv Christophera Samuela
Blackpool - Jednoduchost vás nudí a máte rádi výzvy? V tom případě pokoj navržený Britským umělcem Christopherem Samuelem v nově otevřeném designovém hotelu Art B&B v anglickém Blackpoolu je právě pro vás. Každodenní záležitosti se zde totiž stávají nečekanými překážkami a i pouhé rozsvícení světla může představovat nevídaně těžký úkol. Ukáže vám každodenní realitu lidí na invalidním vozíku.

Sám Christopher Samuel je handikepovaný, a tak strasti života na invalidním vozíku zná z první ruky. Návštěvníkům hotelu chtěl zprostředkovat pocit bezmoci kvůli nejrůznějším bariérám při každodenních činnostech, který vozíčkáři dobře znají. Do pokoje je například zakomponovaná postel s vyvýšeným mantinelem, do které se musíte vyšvihnout napětím všech sil. Se stejnou dávkou nesnází se setkáte naopak i při vstávání. Nečekejte ani žádné pohodlí na oplátku, jelikož se zde vyspíte pouze ve skrčené poloze. Dveře koupelny se nedají kvůli úmyslně špatně umístěné záchodové míse zavřít, takže si návštěvníci "užijí" pocit naprosté ztráty soukromí. A pokud chtějí dosáhnout na toaletní papír, musejí nejdříve vstát.

 "Vím, že to lidem zprvu bude připadat zábavné, ale když v tom ve skutečnosti žijete každý den, tak už vám to tak vtipné nepřijde. Je to nepohodlné, je to frustrující a někdy i ponižující," popisuje svůj záměr Samuel.

Tvůrce při navrhování interiéru vycházel z vlastního zážitku, kdy v roce 2017 musel tři měsíce nouzově bydlet v hotelu, který nebyl bezbariérový. Celý čas strávil prakticky uvězněný v pokoji, kde se téměř nemohl pohnout. “Nemohl jsem sedět u stolu. Musel jsem spát v invalidním vozíku, jelikož jsem se nemohl dostat do postele. Nemohl jsem použít záchod, tak jsem místo něj používal kyblík. Ani sprcha nepřicházela v úvahu, jelikož nebyla bezbariérová,” vykresluje svůj traumatický zážitek Samuel.   

Kromě cíle udělat pobyt v pokoji pro lidi bez postižení co nejméně pohodlný, chce však Samuel ukázat na větší problém. “Tento projekt je i o úsporných opatřeních zaplavující rady měst i států. Škrty v rozpočtech ovlivňují hlavně ty, jenž jsou zranitelní nejvíce – invalidy a důchodce. Tyto dvě skupiny jsou tak systematicky vytlačovány ze společnosti.” Samuel sám však samotný pokoj neviděl, jelikož se do něj nemůže dostat. “Je to brilantní,” říká v záchvatu smíchu. “Tento úkol byl pro mě jako stvořený.”

Nový hotel chce návštěvníky lákat právě na netradiční ubytování a nabízí tak pokoje s často dost extravagantní výzdobou či uměleckými instalacemi. Jeho majitel Michael Trainor je smířený s tím, že pokoj navržený Samuelem si asi pro dlouhodobý pobyt nikdo nevybere. "Víc než jednu noc v něm pravděpodobně nikdo chtít strávit nebude. Originalita se rychle okouká," říká Trainor.

Idea hotelu Art  B&B je využívat umění k tomu, aby zlepšilo život lidem v oblasti Blackpoolu. Chtějí najít způsob, jak zaplatit umělcům nejen výrobní, ale i uměleckou hodnotu. A jelikož turismus je ve 21.století velký byznys, přišli s nápadem zkombinovat galerii s hotelem.

Zobrazeno 1345 krát
Naposledy upraveno: po., 27. leden 2020 14:28
Lucie Kohoutková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste