Vytisknout tuto stránku
st., 19. únor 2020 22:17

Předsedou Senátu se stal Miloš Vystrčil. Potvrdil i výhružný dopis čínské ambasády adresovaný Kuberovi

Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil Zdroj: Právo / Petr Hloušek
Praha – Novým předsedou horní komory se stal Miloš Vystrčil (ODS). Ve volbě porazil protivníka Jiřího Růžičku (nestr. za TOP 09 a STAN). Post předsedy se uvolnil poté, co dosavadní předseda Jiří Kubera v lednu zemřel. V tajné volbě pro Růžičku hlasovalo 21 senátorů, Vystrčil obdržel 52 hlasů. Přítomných senátorů bylo 76. Podle pravidel získá post předsedy ten, kdo získá nadpoloviční počet hlasů přítomných senátorů.

Vystrčil je senátorem od roku 2010. V letech 1998 – 2001 působil jako starosta města Telče a v letech 2004 – 2008 byl hejtmanem kraje Vysočina. Ve svém kandidátském projevu vyzdvihl demokratické hodnoty a principy. „Prioritou bude, aby Česká republika nadále hájila lidské svobody,“ řekl. Považuje také senát za nejdemokratičtější a nejméně manipulovatelnou instituci.

Jeho protivník Jiří Růžička je senátorem od roku 2016, od roku 2018 pak místopředseda, mimo jiné je i zastupitelem Městské části Praha 6. Ve svém kandidátském projevu zdůraznil, že je nestraníkem a zůstane jím i nadále. Senátory označil za zástupce regionů, proto vyzval k cestování senátorů do svých regionů. Vyjádřil se i k dopisu, který čínská ambasáda adresovala Kuberovi s tím, že jako předseda senátu by jel na Tchaj-wan i on.

Vedení STAN doporučilo hlasovat pro Vystrčila

Vystrčilovi vyjádřili podporu předem zástupci ANO a KDU-ČSL. Starostové a nezávislí vyzvali své členy, aby hlasovali pro Vystrčila, přestože Růžička kandidoval do Senátu právě jako nestraník za TOP 09 STAN s podporou křesťanských demokratů. Šéf STAN Vít Rakušan to odůvodnil tak, že na podzim stejně dojde k obměně třetiny horní komory a bude se i tak vybírat nový předseda. Jaroslav Kubera byl navíc z frakce ODS, proto doporučili tuto funkci přenechat právě někomu z této strany. Senátoři za STAN však hlasovali pro Růžičku. „Všichni senátoři a senátorky naší frakce se dohodli na podpoře Jiřího Růžičky,“ uvedl šéf klubu STAN v senátu Petr Holeček na tiskové konferenci.

Vystrčil potvrdil existenci dopisu adresovaného Kuberovi 

Ačkoliv se Vystrčil na rozdíl od Růžičky ve svém kandidátském projevu nevyjdadřoval ohledně výhružného dopisu z čínské ambasády, potvrdil jeho existenic a vliv Čínské lidové republiky na Českou republiky chce řešit s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). Dopis však zatím nečetl. Úmysl navštívit Tchaj-wan Kubera veřejně prohlásil loni. Za to sklidil kritiku čínské diplomacie i prezidenta Miloše Zemana. Číňané považují Tchaj-wan za integrální součást Čínské lidové republiky a otázka ostrovního státu je pro ně citlivá. Návštěvu takto vysoce postaveného ústavního činitele považují za porušení strategického partnerství, které v roce 2016 podepsali čínský prezident Si Tin-pching a Miloš Zeman. Dopis si Kubera odnesl z Hradu i s přípisem šéfa zahračního odboru kanceláře prezidenta republiky, kde označil Tchaj-wanu za nevhodnou pro česko-čínské vztahy. 




Zobrazeno 1113 krát
Naposledy upraveno: čt., 20. únor 2020 23:00
Dušan Šiška

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste