Vytisknout tuto stránku
pá., 29. duben 2022 23:59

Zahrádkářská kolonie v Olomouci možná dostala druhou šanci, co s ní ale nakonec bude, to nikdo neví

zeleninová zahrádka zeleninová zahrádka Zdroj: Jonathan Hanna - Unsplash
Zahrádkářská kolonie poblíž ulice Na Trati má před sebou ještě alespoň rok a půl existence. Městské zastupitelstvo sice její pozemky neodkoupí, než se ale vypracuje územní studie, nic se s ní dít nebude. Co bude potom, se uvidí.

Zastupitelstvo města Olomouc na svém zasedání rozhodlo, že zahrádkářské kolonii v blízkosti ulice Na Trati dá ještě šanci. Přestože návrhy, aby město odkoupilo pozemky, na kterých kolonie stojí nebo je v územním plánu uvedlo jako pozemky bez možnosti zástavby, byly odmítnuty, zastupitelstvo se přesto rozhodlo vyžádat si územní studii. Po dohodě se Správou železnic, aktuálním vlastníkem pozemků, se tak se zahrádkářskou kolonií nic nestane nejméně do doby, než bude studie dokončena, což bude podle odhadů města na přelomu roku 2023 a 2024.

Poté, co ke konci minulého zahrádkáři zjistili, že Správa železnic chce pozemky prodat, čímž bude existence kolonie potenciálně ohrožena, sepsali petici za zachování kolonie a poslali ji městu. Městské zastupitelstvo se peticí několik měsíců zabývalo, ale po jednání s mnohými experty se rozhodlo všechny požadavky petice zamítnout. Město tak ani neodkoupí pozemky, ani nezajistí, aby oblast byla vedena jako nezastavitelná. Přesto se ale zastupitelé rozhodli vyjít zahrádkářům vstříc, a stejně tak i aktuální vlastník pozemků, Správa železnic. Územní studie, kterou si město vyžádalo, má sloužit jako podklad pro snížení maximální povolené výšky zástavby vedené v územním plánu. Tím by se mělo zabránit přílišné zástavbě v oblasti a potenciálně by to mohlo vést k úplnému zachování kolonie. Správa železnic pak souhlasila pozastavit prodej, dokud nebude studie a následná změna územního plánu hotova, čímž dala zahrádkářům ještě alespoň rok a půl, kdy mohou kolonii v poklidu využívat.

Finální osud kolonie je stále ještě nejasný, Správa železnic stále plánuje pozemky prodat a o konečném řešení rozhodne až nový majitel. Toto usnesení městského zastupitelstva však alespoň dává zahrádkářům trochu více času vymyslet, jaké další kroky chtějí podnikat. Nejméně do začátku roku 2024 se se zahrádkářskou kolonií poblíž ulice Na Trati nic zásadního dít nebude.

Zobrazeno 506 krát
Naposledy upraveno: ne., 1. květen 2022 21:28
Josefína Dušková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste