Chystáte se do Budapešti? Navštivte Hrabalovu pivnici!

Ohodnoťte tento článek
(1 Hlasovat)
Hrabalův půllitr
Hrabalův půllitr Zdroj: https://untappd.com/
Pokud plánujete navštívit Budapešť a chcete se pokochat synagogou, která svojí velikostí drží evropské prvenství, nezapomeňte se zastavit v Hrabalově pivnici. Ta se nachází zhruba tři minuty cesty od této monumentální stavby, konkrétně v Rákosciho ulici.

Bohumil Hrabal se řadí mezi nejvýznamnější české spisovatele 20. století. Mnohým čtenářům utkvěly v paměti díla jako Pábitelé či Ostře sledované vlaky. Rodák ze Židenic ovšem není znám pouze v tuzemských končinách. Velmi populárním je také v Maďarsku, v jehož hlavním městě se nachází Hrabalova pivnice (v originále Hrabal Söröző).

Hospoda Česku zaslíbená

Pozornost každého českého turisty upoutá již vchod do této nálevny, nad nímž se tyčí velký nápis, jenž hlásá, že si uvnitř můžete vychutnat Postřižinské pivo. To se vyrábí v nymburském pivovaru a vděčí za své jméno právě Hrabalovi. Pod ním je vedle maďarského názvu vyobrazen samotný spisovatel pijící zlatavý mok.

Interiér této pivnice se taktéž nese v Hrabalově duchu. Na zdech visí spisovatelovy obrazy z různých etap jeho života, jimž dominuje portrét s věnováním. Nejpřekládanější autor dvacátého století je vyobrazen i na půllitrech a pivních táccích. Kromě toho ovšem tato hospoda odkazuje i na Česko jako takové. Návštěvníci mohou spatřit české vlajky, mapu naší vlasti a dokonce Krtečka sedícího za barem. Jedinou čistě nečeskou akvizicí byla obsluha, která hovořila pouze maďarsky či velice lámanou angličtinou.

Naleznete zde i českou kuchyni

A co nám nabízí místní menu? Zprvu výše zmíněné Postřižínské pivo. To se zde podává v lahvích. V nabídce je jedenáctistupňový Tmavý ležák, dvanáctistupňový Francinův ležák anebo třináctistupňový Něžný Barbar. Pokud jste přijeli autem, nezoufejte. Můžete si dát taktéž Střízlíka, jenž je, jak již z názvu vyplývá, nealkoholický. Zajímavostí je, že v jídelním lístku se maďarští majitelé nesnažili názvy piv překládat, a tak jsou vypsány v češtině, což činí obsluze vcelku problém. Pokud se tedy chcete vyvarovat křečím v bránici při záchvatu smíchu, nechtějte po číšnících tyto názvy přečíst.

Krom piva zde narazíte i na českou kuchyni. Můžete si dát například utopence, plněné bramborové knedlíky, vepřové koleno, uzené maso s bramborovou kaší či moravský pivní guláš s knedlíkem. Dokonce vám mohou naservírovat i olomoucké tvarůžky.

Z výše zmíněného je jasné, že zavítat do této nálevny rozhodně stojí za zvážení. Otevírací doba Harabal Söröző je mezi pondělím a čtvrtkem od 14 hodin do půlnoci, přičemž v pátek a sobotu se prodlužuje do jedné hodiny ranní. Z osobní zkušenosti mohu říct, že je to velmi zajímavý zážitek, který určitě doporučuji.

Naposledy upraveno:

1 komentář

Pro psaní komentářů se přihlašte

Poslední články

Visit the best review site bbetting.co.uk for Bet365 site.

Články podle data

« Říjen 2020 »
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Jsme na Facebooku

O portálu

Zpravodajsko-publicistický portál Pres.UPmedia.cz je cvičným médiem, prostorem pro tvorbu studentů oboru Žurnalistika na Katedře mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Vznikl (ještě jako bezejmenný projekt) na konci roku 2007 s úkolem nabídnout studentům platformu pro veřejné publikování jejich žurnalistické... číst dál

2015 © Pres.UPmedia.cz - Katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci | Joomla SEF URLs by Artio | webmaster: petben.cz

Přihlášení nebo Registrace