Nastala doba ořechová

Ohodnoťte tento článek
(2 hlasů)
Ilustrační foto
Ilustrační foto Zdroj: iStock.com
Toužíte být zdraví a fit, ale zároveň si chcete dopřát něco dobrého? Ořechová másla, ořechy a další potraviny z nich vyráběné by měly být součástí vašeho jídelníčku. Dokáží nahradit různé suroviny a mohou se tak stát náhražkou nezdravých potravin, které zatěžují organismus. V dnešní době se výrobky z ořechů stávají trendem a poptávka po nich neustále roste.

Jedná se o skořápkové ovoce, které obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů, minerálů a nenasycených tuků neboli zdravých tuků. Dokonce patří mezi antioxidanty, které pomáhají předcházet onemocněním srdce nebo také rakovině. Je dobře známo, že napomáhají činnosti mozku a zlepšují kvalitu vlasů i nehtů. Odborníci tvrdí, že častá konzumace ořechů snižuje riziko vzniku cukrovky 2.typu. Další příznivé účinky jsou způsobeny mononenasycenými a především polynenasycenými mastnými kyselinami, protože například snižují obsah cholesterolu a hladinu tuků v krvi.

Ořechy tedy můžeme považovat za velice zdravou a tělu prospěšnou potravinu. Ale nutno podotknout, že všeho moc škodí a ani s nimi by se to nemělo přehánět. Doporučená denní dávka je 30 g, což je přibližně jedna hrstka. Kusově se jedná asi o deset větších ořechů. Důležité je také skladování, ideální je pro ně uskladnění v temnu a suchu při pokojové teplotě. Špatné uchovávání může způsobit vznik plísní nebo žluknutí. Ořechy lze konzumovat různě, můžeme je jíst syrové, pražené nebo je přidat do různých pokrmů. Zdravou alternativou pšeničné mouky se stala mouka ořechová, namísto slunečnicového oleje lidé začali užívat oleje vyráběné z ořechů a díky mandlovému mléku mají lidé s alergií na laktózu možnost používat alespoň tuto náhražku. Existuje mnoho druhů ořechů, od vlašských, které lidé mohou mít na zahradách, až po méně dostupné a velice drahé makadamové ořechy. Velmi oblíbené jsou například kešu, mandle, arašídy, kokos nebo lískové a pekanové ořechy.

Co ale frčí nejvíce? Ořechová másla se stávají jak hitem gastronomie, tak velice „instafriendly" produktem. Ořechové máslo lze vyrobit ze všech jmenovaných i nejmenovaných druhů. Na trhu je velké množství másel a měli bychom se proto zaměřit na složení nebo jestli výrobce přidává cukr nebo jiné nadbytečné složky.

V prodejnách se zdravou výživou nebo na internetových stránkách najdete spoustu druhů másel s různými příchutěmi. Výběrová škála je tedy velice pestrá. Například pokud patříte mezi milovníky Nutelly, tak je tou správnou volbou produkt zvaný ,,Proteinella,“ který obsahuje minimální množství cukru a má také zvýšený obsah bílkovin.

Pokud nejste příznivci syrových ořechů nebo vám nechutnají ani pražené, dejte šanci ořechovým máslům nebo jiným výrobkům jako je například ořechová mouka. Díky jejich účinku pomůžete jak svému fyzickému, tak duševnímu zdraví a zároveň si dopřejete něco lahodného a zdravého. 

Naposledy upraveno:

2 komentáře

Pro psaní komentářů se přihlašte

Poslední články

Visit the best review site bbetting.co.uk for Bet365 site.

Články podle data

« Listopad 2019 »
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Jsme na Facebooku

O portálu

Zpravodajsko-publicistický portál Pres.UPmedia.cz je cvičným médiem, prostorem pro tvorbu studentů oboru Žurnalistika na Katedře mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Vznikl (ještě jako bezejmenný projekt) na konci roku 2007 s úkolem nabídnout studentům platformu pro veřejné publikování jejich žurnalistické... číst dál

2015 © Pres.UPmedia.cz - Katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci | Joomla SEF URLs by Artio | webmaster: petben.cz

Přihlášení nebo Registrace