út., 15. květen 2018 14:14

Američané otevřeli ambasádu v Jeruzalémě, Palestinci protestují

Jeruzalém Jeruzalém Zdroj: Zdroj: Wikimedia Commons
Jeruzalém - V pondělí došlo ke slavnostnímu přesunutí americké ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Ambasáda se doposud s většinou dalších nacházela v druhém největším městě Tel Avivu. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil například i izraelský premiér Benjamin Netanjahu či americký velvyslanec v Izraeli David Friedman. Americký prezident Donald Trump, který přesun ambasády z velké části inicioval, však nedorazil, místo něj přijela jeho dcera Ivanka s manželem a prezidentským poradcem Jaredem Kuschnerem, ministr financí Steven Mnuchin a 12 členů Kongresu. 

"Izrael je suverénní stát, který má právo určit si své hlavní město," řekl mimo jiné Trump ve videopozdravu Izraelcům. Nová ambasáda sídlí v místě bývalého konzulátu. Přesun však nebyl ideální, protože vyvolal vlnu protestů. Trump je například kritizován Evropskou Unií kvůli možnému maření palestinsko-izraelských vztahů, které tento krok přinese. OSN jeho postup též odsoudila, nedá se proto předpokládat, že budou Trumpova příkladu následovat ostatní státy, které uznávají existenci suverénního Izraele. 

Palestinci proti přesunutí ambasády a de facto uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele ostře protestují. Ve chvíli, kdy probíhal ceremoniál otevření, protestovaly v Pásmu Gazy tisíce lidí. Izraelská armáda tam ostře zasáhla. Výsledkem bylo podle ministerstva zdravotnictví v Gaze 52 mrtvých a zhruba 2 400 raněných. Za tento exces přišla kritika od OSN za přílišně brutální postup a od Amnesty International, která obvinila Izrael z porušování mezinárodního práva. Armáda se hají svým protokolem a tvrzením, že při zásahu zneškodnili minimálně tři teroristy a dalších pět zasáhli. "Každá země má povinnost bránit své hranice," vyjádřil se k zásahu armády premiér Netanjahu. 

Zobrazeno 2337 krát
Naposledy upraveno: čt., 17. květen 2018 15:48
Pro psaní komentářů se přihlaste