čt., 24. říjen 2019 13:26

Americké letadlo zkonstruované pro nukleární válku poslala k zemi srážka s ptákem

E-6B Mercury při přistání E-6B Mercury při přistání Zdroj: Popular Mechanics
USA - Speciál amerického letectva E-6B Mercury musel nouzově přistát kvůli střetu s jediným ptákem. Ten se zasekl v jednom z motorů a celý ho zničil. Letadlo, zkonstruované pro případnou nukleární válku má sloužit jako důležitý komunikační kanál, umožňující prezidentovi USA dávat rozkazy.

K Incidentu došlo u Naval Air Station Patuxent River ve Virginii, při testování takzvaného „touch and go“ přistání. Uprostřed manévru do sebe jeden ze čtyř motorů vtáhnul letícího ptáka, čímž se úplně zničil. To piloty donutilo s letadlem nouzově přistát. Při nehodě se nikdo nezranil. Odhad škody na letadle činí přes 2 miliony amerických dolarů.

Není to první nehoda na kontě tohoto letadla. Například v únoru tohoto roku jedno z letadel narazilo do hangáru a zničilo si stabilizátory. Tehdy odborníci vyčíslili škodu na podobné číslo jako při posledním incidentu. V březnu muselo zase jiné E-6B nouzově přistát. Tentokrát kvůli požáru na palubě.

Díky Schopnosti letadla předávat příkazy pro vypouštění jaderných hlavic Mercury získalo neoficiální titul „nejsmrtelnějšího letadla na obloze,“ a to navzdory úplnému nedostatku výzbroje. Letadlo obvykle létá se smíšenou posádkou 13-18 lidí od námořnictva a letectva.

Zobrazeno 1279 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. říjen 2019 10:36
Pro psaní komentářů se přihlaste