×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1541
st., 10. prosinec 2014 11:40

Až dva miliony eur pro Olomouc na ekologickou dopravu

Olomouci se naskytla neopakovatelná šance. Město se zapojilo do projektu ARCADIA, v němž má možnost získat až dva miliony eur. Tuto částku poté bude moci využít k nalezení nejlepšího systému městské dopravy, což je dle radních v dnešní době velmi výhodné. Olomouc se o tyto peníze samozřejmě nebude ucházet sám, v projektu je společně s dalšímu významnými evropskými městy, jako je Turín, Bristol, Budapešť či Bělehrad.

 

 

V případe, že Olomouc uspěje, bude tato částka využita k vypracování studie, která pomůže radním, jak změnit nynější městkou dopravu na ekologickou a odpovídající evropským standardům. Tato studie také posune město blíž k možnosti čerpat v období 2014 až 2020 peníze z evropského operačního programu Doprava.

 

„Máme nyní možnost získat prostředky na uhrazení nákladů za zpracování dokumentace, kterou po nás později bude Evropská unie požadovat, pokud se budeme chtít ucházet o část z téměř 800 milionů korun, určených pro operační program Doprava,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec, podle kterého je účast v projektu ARCADIA logickým a zároveň velmi praktickým krokem.

 

Vypracování studie nebude vůbec jednoduché. Město si bude muset nechat připravit několik teoretických projektů a jeden ryze praktický. Radní se zaměří na možnost zavedení elektrobusů ve městě, ale také na provoz různých inteligentních dopravních systémů. Největší pozornost však hodlají věnovat řešení parkování ve městě. „Nová parkovací politika města by měla být hlavním projektem programu ARCADIA. Na změnu dopravy v Olomouci existuje opravdu velký tlak a navíc se nynější řešení zóny placeného parkování v Olomouci nezměnilo od roku 1997,“ uvedl Marek Černý, vedoucí oddělení koncepce a rozvoje.

 

 

Projekt ARCADIA však není jedinou snahou města o jeho ekologičtější dopravní systém. Minulý týden navštívil Olomouc zástupce dánské ambasády Larsem Kjellbergem a národní koordinátor rozvoje cyklistiky Jaroslav Martínek. Oba pánové se sešli s vedením města a dlouze hovořili o možných změnách. Dánský diplomat zdůraznil důležitost cyklistky, neboť Dánsko je známé svou vášní pro tento způsob dopravy. Nakonec dokonce nabídl pomoc odborníků z Kodaně s řešením této problematiky.

 

 Zdroj obrázku: www.olomouc.eu

Zobrazeno 1386 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 02:31

Pro psaní komentářů se přihlaste