út., 27. listopad 2018 11:08

Babiš absolvoval dvouhodinový výslech na policii kvůli údajnému únosu syna

Andrej Babiš a syn Andrej Babiš a syn Zdroj: expres.cz
Praha - Trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO) byl v pondělí vypovídat na policii kvůli údajnému únosu svého syna na Ruskem okupovaný Krym. Kriminalisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu zavlečení.

Na policejní ředitelství vešel premiér Babiš neveřejným vchodem a zdržel se uvnitř necelé dvě hodiny. Konkrétní informace k případu a úkonům, které se policie chystá provést, dosud vzhledem ke stále probíhajícímu vyšetřování nemůže sdělit.

„Informacemi o konkrétních úkonech, které probíhají, nedisponuji. Ale s ohledem na to, že pořád probíhá prověřování toho údajného trestného činu zavlečení, tak nelze sdělit ani žádné bližší informace k úkonům, které byly provedeny nebo budou v budoucnosti provedeny,” řekl Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze, které má vyhrazeno v případu podávat informace.

Možný únos Andreje Babiše ml. policie prověřovala už v minulosti, podezření se ale nepotvrdilo. Případ vyšetřovatelé znovu otevřeli po odvysílání reportáže Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka na webu Seznam Zprávy, kterou zveřejnili před dvěma týdny.

Premiérův syn v reportáži obvinil spolupracovníky svého otce z toho, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Premiér údajně požadoval, aby opustil Česko kvůli případu, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Z ČR měl Babiš mladší odcestovat v doprovodu Petra Protopopova, manžela své psychiatričky. Protopopov ovšem rozhodně popřel, že by s ním Babiš junior kamkoliv jel proti své vůli. I premiér Babiš synova vyjádření popřel. Podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to uvedl, že jeho otec lže.

Reportáž s Babišem mladším odstartovala politickou krizi, opozice vyvolala hlasování Sněmovny o nedůvěře vládě, kterou vláda ustála.

Zobrazeno 1435 krát
Naposledy upraveno: čt., 6. prosinec 2018 14:20
Pro psaní komentářů se přihlaste