ne., 2. listopad 2014 15:14

Blue Effect vyprodali Třináctku

Opava - Legendární skupina Blue Effect vystoupila opět v Music Clubu 13. Stejně jako minulý rok i letos naplánovali v Opavě rovnou dva koncerty. Fanoušci si tedy mohli užít jejich vystoupení nejenom ve čtvrtek 30. října, ale také hned následující večer.  Lístky byly na oba večery beznadějně vyprodané.

Koncert kluci zahájili písní Blue Effect Street, která se objevila také na jejich nejnovějším albu Acoustic Time. V průběhu vystoupení diváci slyšeli, mimo staré osvědčené kousky typu Slunečný hrob nebo Čajovna, také písně, které složil Radim Hladík, poslední člen původní sestavy Blue Effectu. Jednalo se o nejnovější skladbu Posel. Neopomněli uvést také covery zahraničních kapel, které se v jejich repertoáru obvykle vyskytují. Proto v průběhu večera zazněla nejen píseň Jimiho Hendrixe Little Wing, ale také známá pecka skupiny Depeche Mode Personal Jesus.

Závěr koncertu se neobešel bez požadavku o přídavek, který kapela s radostí vyslyšela a zahrála ještě dvě skladby. Jednou z nich byl dříve zmíněný Little Wing, a druhou rychlá instrumentální písnička s názvem Shuffle.

„Koncert byl naprosto famózní, všichni čtyři jsou skvělí hudebníci a já doufám, že je tady zase budu moci vidět i příští rok,“ říká fanoušek kapely Ondřej Pika.

Blue Effect vznikl v roce 1968 a z původních členů v něm zůstal pouze kytarista Radim Hladík. Mezi další zakládající členy patří Jiří Kozel (baskytara), Vladimír Mišík (kytara) a Vlado Čech (bicí).  Původní název, The Special Blue Effect, odkazoval na modrou knížku, díky které její držitelé nemuseli nastoupit na povinnou vojenskou službu. Později, v 70. letech, měli kvůli anglickému názvu problémy a museli ho několikrát měnit. V té době nahrazuje Vladimíra Mišíka na postu zpěváka Lešek Semelka (klávesy), a Blue Effect pak natáčí nové album s názvem Svět hledačů. 80. léta byla pro skupinu těžká, protože ji opustil nejprve Oldřich Veselý, potom i Lešek Semelka. Poslední studiovou nahrávku Radim Hladík natočil se zpěvákem Oldřichem Kellerem. Dnešní sestavu tvoří mladí hudebníci – Honza Křížek (zpěv, kytara), Václav Zima (bicí), Vojtěch Říha (basa) a zakládající Radim Hladík.


Zdroj perexové fotografie: Adam Pajer

Zobrazeno 1621 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste