po., 29. říjen 2012 15:58

Bond je zpátky

Ze čtvrtka na pátek vtrhl na plátna kin nový akční thriller - bondovka s názvem Skyfall. První nadšenci ji viděli chvíli po půlnoci, v čase 0:07.

Film režírovaný Samem Mendesem přidal na akčnosti, což taky potvrzuje kameramanské umění Rogera Deakinse. Diváci jako by mnohdy byli součástí scén, a tak se jim často mohl tajit dech. S odchodem starého hračičky Q je tu mladík Q, a ten už Bonda nezásobuje mazanými zbraněmi, ovšem je to znalec IT světa, což je v dnešní době počítačových zločinů třeba. I Bond si za celou éru třiadvaceti filmů prošel mnoha změnami. Záleželo také na režisérovi, jestli chtěl agenta spíše jako milovníka (Moore), svůdného rebela (Brosnan) nebo bojovníka (Craig), každý si tak našel toho svého agenta, a proto ty ostatní může hodnotit skeptičtěji.

007 v podání posledního zmiňovaného se musí postavit bývalému agentovi Raoulovi Silvovi, kterého si zahrál Javier Bardem. Silva se jako teď Bond, hřál na výsluní. Jeho sláva už ale dávno vyhasla a jediné, po čem touží, je pomstít se M. Ta se dostává pod velký tlak, jak ze strany ministerstva, jež má na starost nový vládní agent Mallory, a které tlačí na bezpečnost MI6, tak ze strany Silvy, který jí to ztěžuje, kde jen může. Na scénu se proto vrací Bond, aby ochránil M, bezpečnost MI6, ale i celou Anglii. Začíná hra na kočku a myš, která si vyžádá několik obětí a Bond to má o to těžší, že Silva se svými kumpány dokonale zdá strukturu MI6 a je vždy o krok napřed. De facto se Skyfall točí okolo M, odkrývá nám minulost první ženy v čele MI6, která musí v mnoha momentech čelit vypjatým situacím. Bond se Silvou jakoby hráli velké divadlo kolem ní.

Jednou z nejakčnějších scén je Bondovo pronásledování Silvy na motorce, a to nejdřív po střechách domů v Istanbulu, následně se honička přesouvá do rušných ulic a končí na střeše vlaku, kde Bond prokáže znalosti ovládání bagru. Co asi všechno takový agent musí umět? Působivá scéna končí výstřelem - Bond je zasažen a padá do hlubin. Tento, pro některé asi překvapivý pád, je dokreslován ústřední písní Skyfall a my máme pocit jako bychom padali z mostu spolu s naším hrdinou.

Že půjde po čtyřech letech o divácky zajímavou a atraktivní bondovku naznačují mnohé návštěvnostní žebříčky kin. James Bond je zpět. Stále je to milovník žen a starého Aston Martina, ale starší a znavenější. Navždy však bude oním loajálním zaměstnancem a vlastencem.

Obětovat nějakou tu stovku za Skyfall se rozhodně vyplatí, a kdo zanevře na tak trochu jiného Bonda, má tu geniálního šílence Raoula Silvu, nad jehož kousky bude jen kroutit hlavou. Tento psychopat zanechá ať už kladný nebo záporný dojem na každém.

 

 

Zobrazeno 1948 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste