čt., 19. březen 2020 16:00

„Buďme empatičtí za každé příležitosti,“ Brno je plné pohotových dobrovolníků

Pomáhat můžeme úplně všichni Pomáhat můžeme úplně všichni Zdroj: Photo by Perry Grone on Unsplash
Brno – I když jsou ulice jednoho z našich největších měst poloprázdné, stále se po nich navzdory kritické situaci pohybují lidé. Jsou to především ti lidé, kteří se rozhodli pomáhat ostatním v nouzi. Tisíce občanů přiložily ruku k dílu a každý z dobrovolníků se snaží být užitečný, jak jen to je možné. Organizují se a reagují na akutní potřeby světa měnícího se ze dne na den, z hodiny na hodinu. Lepší vhled do celé situace nám umožnil právě jeden z brněnských dobrovolníků Jan Toman.

Jan se snaží pomoci, kde je třeba. Takových činností je teď podle něj spoustu, ať už jde o donesení nákupu, rozvoz materiálu nebo ušití pár roušek ke konci dne. A co pro zlepšení situace můžeme udělat my? „Nyní musíme především pomoct ostatním zůstat doma. Jednak jim v tom jít příkladem a popularizovat, že je důležité, abychom se teď nestýkali, ale také se těm z rizikových skupin – pokud do nich sami nepatříme – nabídnout, že za ně vyřídíme to nejnutnější,“ vysvětluje Jan.

Pokud však chceme pomáhat druhým aktivněji, než jen dodržováním karantény a správnou hygienou, můžeme se klidně i my sami připojit k nějaké z dobrovolnických skupin. Těch je poslední dobou nepřeberné množství a v každém kraji, městě či obci se liší. Stačí prohledat sociální sítě a zjistit, která nám přijde nejvíce vhod.

Jan se krom dobrovolnictví věnuje své práci v bikesharingové společnosti Rekola. I tato společnost se totiž do pomoci druhým aktivně zapojila. „Díky našim dvěma partnerům jsme je (kola) byli schopni před týdnem nabídnout všem našim uživatelům zdarma jako alternativu k hromadné dopravě. Dnes už však doporučujeme zůstat doma. I tak ale všechna kola nadále udržujeme v provozu a pravidelně desinfikujeme.“

Je tu něco, co bys chtěl na závěr našim čtenářům vzkázat?

„Buďme empatičtí! Za každé příležitosti.“

Zobrazeno 1086 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. březen 2020 12:13
Pro psaní komentářů se přihlaste