po., 8. říjen 2012 19:44

Čamakokský spisovatel Frič zavítal do Olomouce

V pondělí 8. října proběhla na Katedře romanistiky FF UP přednáška Rodolfa Ferreiry Friče a Yvonny Fričové. Představili svou prvotinu s názvem Indiánská knížka, ve které se prolínají autobiografické příběhy Rodolfa a jeho dědečka, světoznámého badatele Alberta Vojtěcha Friče.

Tématem setkání se studenty byla práce a život A. V. Friče, mluvilo se o vztazích mezi jeho potomky v Česku a v Paraguayi. Studenti si vyslechli o kmeni Iširo ybytoso, jak se sami Čamakokové nazývají (překlad: Lidé, kteří přežili ve svém území) a o Občanském sdružení Checomacoco, které založili Pavel a Yvonna Fričovi na pomoc čamakokským indiánům. Posluchači se také dozvěděli, že Frič je nejen spisovatelem, ale během posledních dvou desítek let absolvoval několik zdravotnických kurzů a ve své vesnici je vyhledávaným a úspěšným zdravotníkem. Sám tvrdí, že jeho největším úspěchem je, že mu za šestnáct let praxe žádný pacient nezemřel. V závěru odpovídal na dotazy publika pokládané v češtině i ve španělštině.

Rodolfo Ferreira Frič je indián českého původu z kmene Čamakoko (Gran Chaco, Jižní Amerika), potomek slavného českého cestovatele, botanika a spisovatele. Do České republiky přiletěl, aby se mohl zúčastnit prezentace svého díla. Kromě hlavního města navštívil také Jihlavu, Ostravu, Český Krumlov, Telč a Jindřichův Hradec. Podobná setkání se uskutečnila také ve Středisku iberoamerických studií FF UK a v Evropském kulturním klubu AV ČR v Praze. Přednáška pro posluchače Univerzity Palackého v Olomouci byla posledním veřejným vystoupení pana Ferreiry Friče, než se 11. října vrátí do Paraguaye.

 

 

 

Zobrazeno 2031 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste