čt., 27. říjen 2016 13:02

Cenzura oblíbené večerní talkshow – začátek konce svobody slova?

Jiří Brady Jiří Brady Zdroj: Wikimedia Commons
Praha – Úterního natáčení Show Jana Krause se jako jeden z hostů zúčastnil i Jiří Brady. Pozvání přijal společně se svým synovcem Danielem Hermanem, ministrem kultury ČR, zpěvačkou Annou K. a hercem Romanem Štabrňákem. Díl se měl vysílat ve středu večer, na diváky však čekalo překvapení v podobě reprízy dílu starého několik měsíců.

Před natáčením došlo k setkání lidí, kteří založili Občanské fórum. Při této příležitost se nechal slyšet i Jan Kraus, že „díl bude odvysílaný ve středu, pokud nebude zakázán.“ Televize Prima náhlou změnu programu obhajovala v běžícím textu ve spodní části obrazovky a to tak, že tvůrci SJK nedodali epizodu včas. Simona Matásková, dramaturgyně pořadu, však toto tvrzení silně zpochybňuje a tvrdí, že díl Primě dodali tak jako vždy.

K rozhodnutí TV Prima neodvysílat se vyjádřili i ostatní hosté. Anna K. na svůj facebookový profil zveřejnila fotky z natáčení a připsala: „TV Prima právě neodvysílala Show Jana Krause. Společně s dalšími osobnostmi i s mojí kapelou jsme se v úvodu dílu vyjádřili k pátečnímu státnímu svátku a udělování státních vyznamenání a podpořili jsme pana Jiřího Bradyho a Daniela Hermana, kteří byli se mnou hostem pořadu. Máme obavu, že v médiích ubývá prostoru, kde se lze svobodně vyjádřit. Mrazí nás z toho.“ Sám Daniel Herman událost okomentoval ve čtvrtek ráno na Twitteru: „Znamená neodvysílání pořadu Jana Krause na TV Prima začátek "stabilizace společnosti" podle čínského střihu? To by bylo nepřijatelné!“

Na stránce iprima.cz i během vysílání reprízy běžela upoutávka na původně plánovaný díl. Režisér pořadu epizodu umístil, ostatně jako vždy, chvíli před začátkem televizního přenosu na Youtube kanál. Video však nakonec odstranili i odtamtud a přístupné zůstaly pouze dva krátké záznamy rozhovorů s panem Bradym a D. Hermanem. 

Zobrazeno 1950 krát
Naposledy upraveno: so., 29. říjen 2016 20:30
Pro psaní komentářů se přihlaste