ne., 7. březen 2010 17:36

Čerstvé mléko z automatů

Petr Sliž
Olomouc - Již dva měsíce mohou lidé využívat nově nainstalovaných mléčných automatů, a vychutnat si tak čerstvé české mléko Zemědělského družstva ze Senic na Hané.

Přibližně před dvěma měsíci byly v hanácké metropoli uvedeny do provozu dva automaty na mléko, především jako reakce na zahraniční konkurenci nabízející dovezenou zeleninu, ovoce a ostatní zemědělské produkty. Čeští zemědělci se tímto způsobem snaží bránit zemědělcům z ostatních zemí, kteří do České republiky exportují levnější výrobky. Oba mléčné automaty provozuje zemědělské družstvo ze Senic na Hané.

Čerstvost mléka je zabezpečena dodávkou dvakrát denně. Mléko je dováženo ve dvousetlitrových nádobách z nerezu. Aby se nekazilo, je zchlazeno na dva až čtyři stupně Celsia. Po odebrání mléka zákazníkem dochází k automatické dezinfekci prostor pro umístění láhve, a tím se přístroj udržuje v čistotě. V současné době se v Olomouci nacházejí automaty dva; jeden u supermarketu Terno na Nové ulici a druhý před obchodním domem Senimo.

U automatů je rovněž možnost zakoupit plastovou láhev o objemech půl, respektive jednoho litru. Kdo by toužil po láhvi skleněné, přijde si rovněž na své, avšak pouze v litrovém provedení. V České republice v současné době funguje několik desítek podobných automatů a ani Slovensko nezůstává pozadu se svými cca třiceti.

Zobrazeno 2035 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste