st., 22. březen 2017 17:18

Česká veřejnost je proti návrhu zákazu chovu kožešinových zvířat

Kožešinová farma Kožešinová farma Zdroj: ČTK
 Praha - Většina respondentů při průzkumu agentury Respond odpověděla, že s chovem nesouhlasí, pokud jsou zvířata kromě kožešiny chována i na maso.

 Průzkum dále ukázal, že více než polovina dotazovaných nemá o chovu dostatek informací a mnohdy ani neví, že maso kožešinových zvířat bývá dále zpracováno např. do krmiv pro psy a kočky. "Lidé obvykle nemají dostatek informací. V průběhu diskuse o zákazu kožešinových farem v České republice bylo řečeno mnoho argumentů. Jedním z nich byl argument, že sedmdesát procent populace v České republice zákaz podporuje. Ale když jdete mezi lidi a zeptáte se jich, co ví o tomto zemědělském odvětví a dáte jim základní informace a fakta, tak to tak jednoznačné není. Nedostatek informací je často oponenty zapomínán," řekl Mette Lykke Nielsen z organizace Fur Europe.

V průzkumu se dále píše, že 40% dotazovaných nevědělo, že vedlejším produktem chovu kožešinových zvířat je krmivo pro domácí mazlíčky a 20% o této věci nechtělo spekulovat, protože neměli dostatek informací. "V současné době je nemyslitelné, abych prodával pouze kožky. Prodávám celá zvířata, která se dále zpracovávají na kožešinu a zároveň se zpracovává jejich maso a kosti," vysvětlil David Vojtíšek, majitel rodinné farmy v Jižních Čechách.

Podle profesorky Evy Tůmové z katedry zootechniky České zemědělské univerzity v Praze lidé nemají všechna fakta, aby mohli učinit kvalifikované rozhodnutí.  "Chov kožešinových zvířat patří mezi nejnáročnější chovy zvířat. Domnívám se, že návrh na zákaz chovu kožešinových zvířat v České republice vychází z neznalosti zásad chovu těchto druhů a ze zjednodušeného pohledu na chov zvířat." Jedním z důvodů, proč je debata příliš zjednodušována, je fakt, že nikdo nebere v úvahu širší souvislosti celé problematiky, jako je například celoevropský program zaměřený na welfare kožešinových zvířat WelFur, který byl spuštěn v lednu tohoto roku.

"Zákon na ochranu zvířat proti týrání by se měl zaměřit na dobré podmínky chovu zvířat, které lidé chovají pro nějaký užitek, a neměl by řešit zákaz chovu kožešinových zvířat. Neetické je zvířata trápit. Jedná se o to, aby zvířata měla pokud možno dobrý život a snadnou smrt", uvedl k tématu doktor Václav Cílek z Akademie věd České republiky.

WelFur je program vyvinutý k měření a evidování dobrých podmínek pro zvířata prostřednictvím vyhodnocování několika indikátorů, například jak zvíře vypadá, ale i jak reaguje v určitých situacích. "Tento certifikační program je založen na výzkumu vědců z několika evropských univerzit. Program WelFur má potenciál se stát základem české legislativy. Musíme od politiků požadovat rozhodování na základě racionálních argumentů a faktů, nikoliv pod dojmem kampaní vytvořených a vedených veganskými lobbistickými skupinami,"uzavřel Mette Lykke Nielsen.

Zobrazeno 2000 krát
Naposledy upraveno: so., 25. březen 2017 10:02
Pro psaní komentářů se přihlaste