út., 6. prosinec 2016 19:47

Rozjetá švédská mašina zhatila Čechům naději na první místo ve skupině

Patrik Suchánek při snaze zblokovat švédskou střelu Patrik Suchánek při snaze zblokovat švédskou střelu Zdroj: Facebook: Český florbal
Riga – Třetí vítězství v základní skupině se českému výběru přidat nepodařilo. Svěřenci Radima Cepka podlehli výběru Švédska relativně vysoko 4:8 a minimálně výkonem v první třetině si dost pokazili herní reputaci. Úřadující švédští mistři to měli až příliš jednoduché. Hlavně díky spoustě darovaných gólů si postupně vybudovali vysoký, chvílemi dokonce pětibrankový náskok. Češi tak skončili ve své skupině B druzí právě za týmem Švédska a ve čtvrtfinále se střetnou s Estonskem nebo Kanadou

Zatímco švédský trenér poslal do zápasu tým v nejsilnější možné sestavě, český tým se kvůli zdravotním komplikacím musel obejít bez Lukáše Veltšmída a to pochopitelně zamíchalo sestavou. Jediná pětka, která zůstala ve starém složení, byla pětka Matěje Jendřišáka. Zbylé dvě formace doplnili vítkovický Marek Matějčík a mladíček Marek Beneš.

Od začátku zápasu diktoval tempo tým ze Skandinávie a než se Cepkův tým stihl rozkoukat, už lovil míček z branky. Kafku v rozmezí devíti minut překonali Galante Carlstörm, Samuelsson a Enström. Studenou sprchu se v patnácté minutě pokusil ztlumit svým golem Jendřišák, který využil Benešovu přihrávku zpoza branky. Myšlenky na zvrat však záhy razantně odmítl Kim Nilsson, který se v české přesilovce dostal do samostatného úniku a přízemní střelou pod rukou překonal Kafku. Ten i přes pár skvělých zákroků neprožíval úplně svůj den. Zkušený golman však v brance zůstal až do půlky druhé třetiny, kdy po šesté brance přepustil místo Součkovi. Střídání golmanů dala týmu na chvíli nový impulz, který přetavili i v branku na 2:6 z hole Tomašíka. Švédové pak ale opět přepli na vyšší stupeň a v přesilové hře odskočili opět na rozdíl pěti branek.

Na konci druhé třetiny však Švédi neudrželi nervy na uzdě a svou nedisciplinovaností si vykoledovali dvou a pětiminutové tresty. Čechům se tak v přesilovce 5 na 3 naskytla obrovská příležitost ke korigování výsledku. Tu zužitkovali až na začátku třetí dvacetiminutovky, kdy se za skvěle chytajícím Paulssonem dvakrát po sobě rozvlnila síťka. Střely Jiřího Curneyho a Matěje Jendřišáka znamenaly snížení na 4:7 a obrovskou psychickou vzpruhu. Našich reprezentantů bylo hned všude plno a to se projevilo na tempu hry. Bohužel, efektivní zakončení nepřicházela.

Poslední hřebíček do české rakve zatloukl v 58. minutě Sundstedt a určil tak definitivní výsledek zápasu.

„V naší hře bylo mnoho individuálních chyb, které plynuly z naší nekoncentrovanosti. My jsme si dle mého názoru mysleli, že ten zápas odehrajeme stejně dobře jak předchozí, ale nebylo to tak, chybělo větší nasazení v kontrole balonku a aktivita. Přistupovali jsme k nim s přehnaným respektem,“ hledal po zápase možné příčiny prohry Matěj Jendřišák v rozhovoru pro Českou televizi.

Česká reprezentace tak kvůli druhému místu ve skupině nejspíše ve druhém kole play-off na silné Finsko, zatímco Švédi poměří síly s o poznání slabšími Švýcary.

 

ŠVÉDSKO – ČESKÁ REPUBLIKA 8:4 (4:1, 3:1, 1:2)

Branky: 3. Galante Carlström (Svahn), 6. J. Samuelsson (Svahn), 9. Enström (Svahn), 18. Nilsson, 27. Sundstedt (J. Samuelsson), 31. Larsson (Stenberg), 36. M. Samuelsson (J. Samuelsson), 58. Sundstedt (Nilsson) – 15. Jendrišák (Beneš), 34. Tomašík, 44. Curney (Sýkora), 45. Jendrišák (Jelínek).

 

Rozhodčí: Martins Larinovs, Martins Gross.

Vyloučení: 3:1. Využití: 1/1:2/3. Diváci: 2 933.

 

Sestava Švédska: Paulsson – Hedlund, Östholm, Holmgren, E. Johansson T. Gustafsson, M. Samuelsson – Sundstedt, J. Samuelsson, Nilsson, Enström, Svahn, Galante Carlström Larsson, Kanebjörk, Stenberg.

Sestava Česka: Kafka – Němeček, Jelínek P. Suchánek, Kološ Sýkora, Šešulka Šebek, Jendrišák, Curney Tomašík, Matejčík, Tokoš Ondrušek, Koutný, Beneš.

Zobrazeno 1928 krát
Naposledy upraveno: st., 7. prosinec 2016 19:29
Pro psaní komentářů se přihlaste