pá., 11. listopad 2022 13:47

Čeští hokejisté vstoupili do reprezentační sezóny porážkou. Do akce museli i hasiči

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Henrik Palm, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons
České Budějovice - Hokejisté národního týmu první zápas na turnaji Karjala prohráli. Ve čtvrtek 10. listopadu v Budvar aréně v Českých Budějovicích podlehli Švédům 1:4. Hattrickem se blýskl švédský útočník André Petersson. Zápas téměř na hodinu přerušily problémy s kluzištěm.

Oba týmy vstoupily do utkání opatrně a s důrazem na defenzivu. Hned ve druhé minutě ale usedl na trestnou lavici obránce Mozík a nabídl tak soupeři přesilovou hru. Brankář Marek Langhamer však zůstal stoprocentní. V průběhu první třetiny si hráči na obou stranách vytvořili několik šancí, skóre se ale nezměnilo.

Čeští reprezentanti začali po první přestávce aktivně, při signalizovaném vyloučení Oscara Engsunda i následné přesilovce měli několikrát možnost překonat brankáře Högberga. To se ale nepovedlo, naopak po konci přesilovky ve 27. minutě naskočil ze střídačky André Petersson, ujel české obraně a překonal Langhamera střelou na lapačku. Ten samý hráč se o 40 vteřin trefil podruhé, tentokrát z předbrankového prostoru.

Nedlouho poté nastal technický problém, protože se u mantinelu poblíž české střídačky odlomil kus ledu a rozhodčí museli utkání přerušit. Ledaři sice místo opravili, jenže led nebyl dostatečně tvrdý, aby mohli hráči bezpečně pokračovat ve hře. Na místo dorazil i hasičský sbor s tekutým dusíkem. Nakonec se kapitáni a rozhodčí k radosti všech diváků dohodli, že zápas ve vyprodané Budvar aréně dohrají.

Téměř hodinová pauza prospěla spíš českému výběru, který si dokázal vytvořit tlak v útočném pásmu. Žádná z akcí se ale gólově neujala. Velkou příležitost měl Filip Chlapík, pálil ale pouze do tyčky. Hráči národního týmu tak odcházeli do šatny s dvougólovým deficitem.

Čechům se vstup do třetí třetiny povedl, v čase 40:34 snížil na 1:2 Chlapík. Tento stav však netrval příliš dlouho, jelikož o minutu později Petersson završil hattrick a vrátil tak svému týmu dvougólové vedení. Hráči Tre Kronor si následně pojistili vítězství gólovou střelou v přesilovce, kdy se od modré čáry trefil Olle Alsing. Trenéři českého týmu se ještě pokoušeli vývoj utkání zvrátit a během oddechového času naplánovali hru bez brankáře. Soupeř však už po zbytek zápasu kontroloval puk, takže se utkání dohrálo v pěti na obou stranách. Švédové si tak zajistili první vítězství v rámci Euro Hockey Tour 2022/23.

Oba týmy se nyní přesunou do finského Turku, kde odehrají zápasy proti Finsku a Švýcarsku, které nahradilo vyřazené Rusko. Češi se střetnou s domácím výběrem v sobotu 12. listopadu v 15:30, o den později v 11:30 narazí na švýcarský tým.

Zobrazeno 519 krát
Naposledy upraveno: so., 12. listopad 2022 20:47
Pro psaní komentářů se přihlaste