po., 13. duben 2015 18:29

Cyklistické peklo na kostkách

„Highway to hell“ je světově známá píseň. Do cíle Pekla severu, jak se přezdívá cyklistické klasice Paříž-Roubaix, dojeli závodníci po úzkých uličkách francouzského venkova. Na žulových kostkách zazářil český jezdec týmu Etixx-QuickStep Zdeněk Štybar, který se svým druhým místem postaral o historický úspěch tuzemské cyklistiky.

Štybar v závěrečném spurtu na legendárním velodromu v Roubaix nestačil pouze na Němce Johna Degenkolba ze stáje Giant – Alpecin. Předčil však o centimetry jiného výborného klasikáře, Belgičana Grega Van Avermaeta z BMC. Ačkoli je Štybarův výsledek historickým milníkem, sám jezdec měl v cíli a na pódiu rozporuplné emoce. „Právě teď jsem trochu zklamaný, vzhledem k tomu, jak blízko jsem byl vítězství. Když vjíždíte na cílovou rovinku s Johnem Degenkolbem, který je jeden z nejlepších spurterů v pelotonu, víte, že to bude hrozně těžké. Přesto jsem tomu věřil. Jsem druhý. Jsou to dvojí pocity. Když jste tak blízko vítězství,“ řekl pro server cyclingnews.com. Český jezdec připomněl, že vyhrát jeden z dvojice závodů Paříž-Roubaix, respektive závod Okolo Flander je jeho velkým snem. „Velmi tvrdě pracuji na tom, aby se mi to jednou povedlo, tady v Roubaix jsem letos jel potřetí. Poprvé před dvěma lety jsem byl v cíli šestý, loni pátý, letos druhý. Doufám, že se mi to jednou přece povede,“ připomenul Štybar svou výjimečnou bilanci v náročném závodě.

Snad nikdy v historii závodu nebylo pole favoritů tak silné a vyrovnané. Nikdo, ani celý tým Etixx, který byl ještě 40 kilometrů před cílem na čele snad v pěti závodnících, nedokázal peloton roztrh

at natolik, aby se povedl individuální únik. A přece jezdci belgické stáje hráli prim až do konce. Byl to hlavně mladičký Yves Lampaert, který v posledních několika kilometrech zachytil nástup Van Avermaeta, k němuž se později připojil i pozdější vítěz Degenkolb, který tak vytvořil ideální situaci pro svého lídra Štybara. Ten si tuto přední skupinu „doskočil“ asi 5 kilometrů před cílem. Lampaert pak ještě Štybarovi rozjel spurt na velodromu a závod dokončil na 7. místě.

S kariérou silničáře se na Pekle severu loučil Sir Bradley Wiggins. Brit patřil do užšího okruhu favoritů a dojel na 18. místě. Teď se chce soustředit na to, aby svou kariéru zakončil úspěchem na olympiádě v Riu, v závodech na dráhařském oválu, kde začínal.

Obtížnému závodu se už tradičně nevyhnuly pády a nebezpečné situace. Peloton třeba přejížděl železniční přejezd, na kterém se začaly zavírat závory. Jezdci pod klesajícími šraňkami podjížděli a snažili se jim vyhnout. Někteří, mezi nimi i francouzský mistr Arnaud Démare, už to nestihli a najeli do nich. Za pár okamžiků mezi závorami projíždělo TGV. Incident bude mít podle všeho následky. Podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie, jak připomněl na twitteru Fabian Cancellara, je totiž průjezd přes zavřený přejezd zakázán. Seznam „hříšníků“ požadují po pořadatelích také francouzské dráhy.

Foto: http://cdn.media.cyclingnews.com/2015/04/13/2/20154933_263245_670.jpg                

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1304 krát
Naposledy upraveno: so., 18. duben 2015 22:48
Pro psaní komentářů se přihlaste