ne., 1. březen 2020 16:26

Dánsko oznámilo první nakažené Koronavirem

Koronavirus v Dánsku Koronavirus v Dánsku Zdroj: Pixabay.com
První případ pacienta s nemocí COVID – 19 se objevil ve čtvrtek v Dánsku. Onemocněl jím muž, který se vrátil z lyžařské dovolené v Severní Itálii. Jeho manželce a synovi vyšly testy na nový virus negativně. Velvyslanec České republiky v Dánsku potvrdil, že k omezení veřejných akcí zatím nedochází.

Ministr zdravotnictví Magnus Heunicke varoval, že v nejbližších dnech bude pravděpodobně potvrzeno více pacientů s tímto virovým onemocněním. „Bereme novou situaci velmi vážně. Práce na zadržování a sledování již začala. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom se vyhnuli šíření symptomů v Dánsku,“ řekl Heunicke.

 V souvislosti s prvním infikovaným Koronavirem v Dánsku platí pro všechny obyvatele bez výjimky podstatná doporučení místních úřadů. „Ta se omezují na potřebu dodržovat základní hygienické návyky (důkladné mytí rukou, ohleduplnost při kašlání a kýchání atd.). Obecně se rovněž doporučuje nevyhledávat bezdůvodně velká shromáždění lidí,“ uvedl pro Pres velvyslanec ČR v Dánsku, Radek Pech.

 A dodává, že „každodenní život“ v Dánsku probíhá normálně. Případné omezení veřejných akcí je ponecháno na jejich organizátorech a zatím k němu spíše nedochází. Plošné kontroly na vstupech do země nebyly zavedeny. Obyvatelstvo má velkou důvěru ve fungování veřejných institucí včetně zdravotnického systému. Rovněž média projevují i v současné situaci obvyklou vysokou míru zodpovědnosti. V důsledku toho např. nedochází k masovému skupování trvanlivých potravin a balené vody.“

 Pro turisty z České republiky platí obecná doporučení, která jsou uvedena na internetové stránce MZV ČR.

Zobrazeno 1273 krát
Naposledy upraveno: ne., 1. březen 2020 22:30
Pro psaní komentářů se přihlaste