ne., 3. prosinec 2023 17:07

Darujte pomoc, která má smysl. Darujte Nocleženku

Nocleženka Nocleženka Zdroj: Armáda spásy
Nocleženka je dárek, který má smysl a někomu může zachránit i život. Jedná se o poukaz v hodnotě 100 Kč, který umožní člověku bez domova strávit noc v teple. Nocleženka nezahrnuje ale pouze nocleh, jejím nákupem také osobě zajistíte další pomoc a rozvoj služeb, které se starají o lidi bez domova.

Je to opět tu. Zima. Období, které je jedním z největších strašáků lidí bez domova. Smrt umrznutím patří totiž mezi jednu z nejstrašnějších smrtí. A tomu se Armáda spásy s jejich projektem Nocleženka snaží zabránit. Projekt funguje od listopadu do dubna, někdy i v pozdějších měsících, pokud stále mrzne. Nocleženka je poukaz za 100 korun, který osobě bez domova zajistí nocleh na noc v teple ve službách Armády spásy. Dále ji zajistí polévku s pečivem a teplý nápoj, zdravotní prohlídku a ošetření, možnost vykonat osobní hygienu nebo schůzku se sociálním pracovníkem, který osobě bez domova pomůže řešit jeho životní situaci.


Nocleženky se k lidem bez domova dostávají pomocí terénních sociálních pracovnic, které je rozdávají přímo v terénu, popřípadě lidem předají informaci, kde se nachází nejbližší noclehárny, které tuto službu provozují. Armáda spásy se poté snaží s lidmi dále pracovat, pokud tedy sami chtějí. Jedna noc v noclehárně člověka z ulice nedostane, může mu ale zachránit život. Heslem Armády spásy je "Jen nocleh nestačí"a to je pravda. . Dlouhodobým cílem projektu Nocleženka je pomoci se člověku vrátit zátky do běžného života a dostat ho do bodu, kdy Nocleženku již nebude potřebovat.


Do projektu se můžete zapojit před web Nocleženky nebo před další platmormy, například Darujme.cz. Ke každé transakci je přidělena jedna Nocleženka. Přestože cena jednoho kupónu je oficiálně 100 korun, je možné přispět libovolnou částkou. Získané peníze navíc, poté podpoří další úsilí v zajišťování základních potřeb pro lidi v nouzi a umožní jim dále používat systém služeb od Armády spásy. Nocleženku můžete zakoupit také jako dárek. Nocleženku koupíte jménem někoho z vašich blízkých a z Armády spásy Vám poté přijde originální dárkový certifikát.

 „Každá zakoupená nocleženka má přiděleno své číslo, které je evidováno, aby mohl být dárce informován, když je „jeho“ nocleženka využita. Nocleženky jsou rozdělovány mezi jednotlivé noclehárny a rozdávány terénními či sociálními pracovníky. Případně jsou nocleženky v době největších mrazů uplatňovány plošně pro celou noclehárnu,“ uvedla Lenka Kořínková, koordinátorka projektu Nocleženka, pro Armádu spásy.

Zdroj: Armáda spásy

 

Zobrazeno 234 krát
Naposledy upraveno: po., 4. prosinec 2023 20:21
Pro psaní komentářů se přihlaste