ne., 30. listopad 2014 15:13

Den poezie navštívil Opavu

Že poezie není přežitkem, se mohli přesvědčit návštěvníci celorepublikového projektu Den poezie. Tato literárně zaměřená akce zamířila tentokrát do severomoravské Opavy.

 

Opava - V opavském klubu ART se uskutečnil minulý čtvrtek, ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací, Den poezie. Jde o celorepublikový projekt založený na literárních akcích. Po celou dobu tohoto literárního festivalu je vstup zdarma. Celý projekt začal už dopoledne popularizačním programem pro žáky devátých tříd z vybraných základních škol, který organizátoři tematicky pojmenovali Poezie, ohrožený druh?.

 

Program pokračoval večerním vystoupením dvou mladých autorů zabývajících se nejen poezií, ale i prózou. Jedním z vystupujících byl také Marek Šindelka, který debutoval sbírkou Strychnin a jiné básně (2005), za kterou dostal Cenu Jiřího Ortena – nejvýznamnější literární cenu pro autory do třiceti let. Jeho soubor povídek Zůstaňte s námi (2011), získal dokonce cenu Magnesia Litera. Dalším z vystupujících byl Václav Maxmilián, kterého opavské publikum zná z mnoha autorských čtení, nebo také díky nedávno vydanému sborníku Opava-Východ zpáteční. „Doufám, že budu moci Den poezie navštívit také příští rok, byl to opravdu zážitek,“ pochvaloval si jeden z návštěvníků Marek Kramný.

 

Závěr večera patřil koncertu undergroundové skupiny DekadentFabrik. V této formaci se sešly legendy české nezávislé scény – Mikoláš Chadima (MCH Band), David Cajthaml (Energie G) a Ivan Bierhanzl (The Plastic People of the Universe). I přes jejich zjevné undergroundové kořeny, se kapela pohybuje na pomezí nu-jazzu, triphopu a psychedelie. Existenciální texty Davida Cajthamla spolu s nezbytnou projekcí se staly pro přítomné undergroundovým zážitkem.

 

Den poezie je celorepublikový festival kulturních, převážně literárně zaměřených akcí, které koordinuje pražské sdružení Společnost poezie. Inspiruje se britským projektem National Poetry Day, jehož myšlenky do Česka přivezla básnířka Bernie Higginsová. Festival se koná každoročně v listopadu v souvislosti s výročím narození zakladatele moderního básnictví Karla Hynka Máchy. K programu se letos připojilo přes šedesát obcí v celé České republice. Do Opavy festival zavítal již posedmé.

 

 

 

Zdroj perexové fotografie: Denpoezie.cz

Zobrazeno 1305 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste