ne., 24. listopad 2013 17:22

Diletant Marek Čermák a jeho Hrdina

Tradiční premiérová projekce olomouckých nezávislých tvůrců letos představila čtyři snímky. Projekt s názvem Diletant každoročně přináší přehled amatérských filmů vznikajících na pozadí Olomouce.

Ve čtvrtek měly ve filmovém sále olomouckého konviktu premiéru tři filmy, a to Případ pro Jáchyma Semiše už zkušeného diletanta Jana Haluzy, dále snímek Amanita Flachbartii Lukáše Masnera a Hrdina Marka Čermáka. Na projekci Haluza také promítl úspěšný film Bady, který měl premiéru dřív.

"Hrdina je příběh kluka, který chce zapůsobit na svou spolužačku. Točím už od patnácti, ale je to teprve druhý film, který jsem udělal v Olomouci, a který pojednává o trochu vážnějších tématech," dodal ke své tvorbě Čermák. Už minulý rok na filmovém večeru Diletant přestavil snímek Nebýt sám. "Baví mě pracovat s postavami, analyzovat a předvídat jejich chování, vytvářet příběhy. Hlavně se koukat okolo sebe a inspirovat se ze života," vysvětlil.

Marek Čermák pracuje na dalších dvou projektech, které jsou zatím ve fázi scénáře. Na jejich realizaci se chystá na jaře. "Ačkoli mě vlastně samotné psaní docela baví, vždycky se u něj zaseknu na hrozně dlouhou dobu. Jeden z těch scénářů už mám rozepsaný asi půl roku a nejsem schopný s ním hnout," upřesňuje Čermák obtíže filmové práce.

Projekt Diletant představuje amatérskou tvorbu, která se nesnaží vyrovnat profesionálnímu filmu, ale spíše tvoří specifickou oblast kinematografie. Může být účinným odrazovým můstkem, ale zároveň plnohodnotným filmovým dílem.

 

 

Zobrazeno 2179 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste