ne., 14. duben 2019 11:58

Tramtarie připravuje divadelní hru, která pojednává o ekologické katastrofě

Premiéra hry Boj o Přežití: P.E.S.CH.O! proběhne v divadle Tramtárie 8. a 9. května. Premiéra hry Boj o Přežití: P.E.S.CH.O! proběhne v divadle Tramtárie 8. a 9. května. Zdroj: divadlotramtarie.cz
Olomouc - Divadlo Tramtarie uvádí mimo jiné také hry, které se zaměřují na aktuální společenská témata. A proto se nyní dramaturgie divadla rozhodla reagovat na problémy spojené se změnou klimatu hrou Boj o přežití: P.E.S.CH.O!. Ta vypráví příběh o světě, ve kterém přestala existovat pitná voda. Premiéra hry proběhne v divadle již 8. a 9. května. Režie se ujal Petr Mančal, který v současnosti působí jako slovesný režisér Českého rozhlasu. 

Divadelní hra vychází z původní rozhlasové hry Pescho scénáristy Marka Epsteina. Hra je z roku 2015 a byla natolik úspěšná, že zvítězila na prestižním mezinárodním festivalu rozhlasových her Grand Prix Nova v Bukurešti. Inscenace kombinuje žánr antiutopie s detektivkou a načíná otázky nejen ekologické, ale i společenské. Vše se točí kolem katastrofy, která nastala po třetí světové válce. Ta způsobila nejen ztrátu životodárných zdrojů, ale také ztrátu tradičních hodnot a běžných lidských vztahů.

Rozhlasová, potažmo i divadelní hra se odehrává v blízké budoucnosti. Píše se rok 2055 a nastává situace po třetí světové válce. Zemi postihla obrovská katastrofa, kvůli které neexistuje pitná voda. Ta byla nahrazena vodní náhražkou, kterou vyvinula tajemná nadnárodní korporace PESCHO. Hlavním hrdinou příběhu je Dany, který se úspěšně živí nelegální prací přes internet, a kterého postihne neznámá choroba. Situace se změní v momentě, kdy za ním přijde armádní generál a chce po něm, aby našel jeho dceru Violu. Generál má shodou okolností přístup k tajným informacím, které obsahují i informace o Danyho záhadné nemoci. V tu chvíli se pátrání po zmizelé generálově dceři promění v boj o holý život.

Autor rozhlasové hry Marek Epstein je filmový scénárista, spisovatel a dramaturg a je dvojnásobným držitelem hlavní ceny Sazky za nerealizované scénáře udělované v rámci Českého lva. Dvakrát také zvítězil v soutěži Hartley-Merrill Prize a podle jeho scénářů vznikly například filmy a seriály jako Redakce, Roming, Václav, Brainstorm, Ve stínu či Clona.

Zobrazeno 1370 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2019 00:27
Pro psaní komentářů se přihlaste