út., 23. duben 2024 11:36

Dosavadní průběh finále extraligy volejbalistů čekal málokdo

České Budějovice vedou finálovou sérii 2:0 České Budějovice vedou finálovou sérii 2:0 Zdroj: Dan Kubát
Dvěma nejlepšími týmy letošního ročníku nejvyšší české volejbalové soutěže se staly VK Lvi Praha a VK Jihotroj České Budějovice. Tato dvě mužstva se ve finálových utkáních setkala již v loňském roce, dalo se tedy očekávat, že o titul se povedou táhlé boje. Situace je ale po úvodních dvou zápasech zcela jiná.

Zatímco Lvi ovládli základní část soutěže s desetibodovým náskokem před druhým Kladnem, Jihostroj do play-off postoupil až ze čtvrtého místa. Praha se nezadrhla ani ve čtvrtfinále, kdy poměrem 9:0 vyprovodila ze soutěže Brno a podobně si poradila v semifinále se soupeři z Příbrami. To Budějovice narazily na Karlovarsko, kterému se v této sezoně zoufale nedařilo, a ani v play-off tomu nebylo jinak. Nepatrné zaškobrtnutí přišlo v semifinále proti Kladnu, ale i s tím si nakonec Jihočeši poradili. 

První utkání série se odehrálo ve středu 17. dubna v pražské UNYP areně. Lvi v něm byli jednoznačně slabším týmem, což je něco, na co v této sezoně nebyli zvyklí. Bez porážky totiž prošli posledními 23 zápasy, na vítězství nedosáhli v pouhých dvou zápasech. Zaostávali ve všech herních činnostech, dobrou formu si nepřinesl ani první univerzál Casey Schouten, ani smečaři základní sestavy Oskar Madsen a Daniel Čech. Většinu zápasu tak odehráli hráči z lavičky, kteří sice Lvům zajistili alespoň výhru ve třetím setu, to ale bylo na rozjetý Jihostroj málo.

Takový start finálové série asi nikdo nečekal. Libero pražských Milan Moník po zápase v rozhovoru pro Českou televizi řekl: „Nešlo nám vůbec nic, všechno bylo špatně. Chvílemi mi to od nás přišlo takové profesorské. Loni jsme taky první prohráli. Doufám, že se všichni koukneme do svědomí, co jsme udělali špatně, jestli jsme do toho šli na sto procent. Doufám, že tahle prohra přišla včas a že nás to nastartuje." 

Před vyprodanou českobudějovickou tělocvičnou však Lvi v sobotu 20. dubna předvedli, jak moc úvodní výsledek ovlivnil atmosféru v týmu. Opory celku znovu marně hledaly své výkony ze základní části soutěže a po prohraných výměnách si mezi sebou hráči vyměňovali obviňující pohledy. Zato Budějovice ukázaly, jak uvolněná může být v týmu nálada, pokud se vše daří. Lvům v podstatě nedaly šanci přiblížit se k vítězství v jediném setu a zásluhou si před domácí halou, obsazenou do posledního volného místa, připsaly vítězství 3:0.

Jihočeši tak vedou finálovou sérii 2:0 na zápasy a jsou jen krůček od triumfu. Vědí však, že ještě nejsou na konci cesty. „Jsem trochu překvapený, protože jsem nečekal výsledek 3:0. Myslel jsem, že to bude větší boj, ale to určitě bude zase v Praze. Musíme stále hrát s pokorou jako by série byla 0:0 a pokusit se získat ještě jeden zápas,“ říká blokař Jihostroje Aleksandr Okolić. Fanouškům Prahy a také těm nestranným tak nezbývá než doufat, že se Lvi před třetím utkáním, které je naplánováno na úterý 23. dubna, vzchopí a vzpomenou si, jaký umí hrát volejbal a sérii pošlou do dalších zápasů. 

Zobrazeno 107 krát
Naposledy upraveno: út., 23. duben 2024 17:04
Pro psaní komentářů se přihlaste