st., 2. březen 2016 16:29

Dráhaři už krouží na mistrovství v Londýně

Londýn – Ve středu 2. března začalo v Londýně Mistrovství světa v dráhové cyklistice. Na startu v olympijském Lee Valley VeloParku nechyběla ani česká výprava osmi cyklistů, mezi nimi i poslední česká dráhová mistryně světa z roku 2013 v bodovacím závodě Jarmila Macháčová.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice se jezdí už od roku 1893. Nekonalo se pouze v době dvou světových válek. Ve 112. vydání přehlídky toho nejlepšího z dráhové cyklistiky půjde kromě titulů mistrů světa také o kvalifikační body na olympijské hry do Ria de Janeira. Nejlepšímu českému dráhovému cyklistovi Pavlu Kelemenovi by Rio nemělo uniknout. Při svém vítězném závodě na mistrovství Evropy v Keirinu porazil i mistra světa Francoise Perviho.

Pro závodníka Marka Cavendishe je mistrovství vrcholem sezony. Bude muset dokázat, že v nabitém britském týmu je pro zasloužilého sprintera místo. Závodník, kterého většina fanoušků zná jako vítěze 22 etap Tour de France, letos nejspíš upřednostní dráhové úspěchy před těmi silničními, ačkoli 8. února vyhrál první etapu závodu Okolo Kataru a stal se i jeho celkovým vítězem.

V následujících čtyřech dnech se ukáže, kdo si do Lee Valley parku přivezl nejlepší formu a kdo ovládne 250 metrů dlouhou dráhu z baltské borovice. Soutěžit budou muži v deseti disciplínách a ženy v devíti. Loňskému mistrovství dominovali Francouzi, kteří získali pět zlatých medailí, nicméně celkovým počtem cenných kovů vyhráli Australané s jedenácti medailemi. Naopak Britové loni nezískali ani jeden titul.

Zobrazeno 1837 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:24
Pro psaní komentářů se přihlaste