pá., 24. říjen 2014 21:57

Ebola dorazila do New Yorku

Americký doktor Craig Spencer se před týdnem vrátil ze zahraniční cesty, kde navštívil mimo jiné i Guineu. Zde se pravděpodobně nakazil ebolou.Američan na sobě začal pozorovat příznaky pár dnů po příjezdu domů, hned vyhledal lékařskou pomoc a testy bohužel potvrdily obavu z nákazy. Nyní se nachází v izolaci a s nemocí bojuje.

 

Přestože k přenosu nemoci dochází pouze výměnou tělních tekutin, lidé v New Yorku mají z nemoci strach, podle vedení města se ovšem bát nemusí. „Jsme naprosto připraveni ebolu zvádnout. Máme nejlepší zdravotní systém na celém světě. Naši doktoři spolupracují s odborníky, není se čeho bát,“ zaznělo od starosty Billa de Blasiana. Dále znovu vyzývá občany, kteří v minulých dnech cestovali do postižených zemí a pociťují příznaky, aby neprodleně dorazili do nemocnice a nechali se otestovat.

I přes de Blasianova ujišťování ovšem panika narůstá, a to i z toho důvodu, že se nejedná o první případ nemoci v USA. Už 30. září obdržela World Health Organization informaci o nakaženém pacientovi, kterého přijali zaměstnanci Texaské nemocnice v Dallasu. Dvě zdravotní sestry pojaly podezření, že jsou také nemocné, to se ale naštěstí nepotvrdilo.

V bezpečí není ani Evropa. Díky odbytým letištním kontrolám se nakažení mohou dostat z Afriky do celého světa. „Česká republika patří k evropským zemím s velmi nízkým rizikem k nákaze eboly, přesto můžeme očekávat pozitivní případ i zde,“ řekla v Inteview ČT24 Alena Šteflová, šéfka české kanceláře WHO. Ebola je virus, izolovaný v druhé polovině osmdesátých let. Nemoc se zpočátku projevuje jako klasická chřipka, tedy vysokými teplotami, bolestmi svalů a zvracením. Později dochází ke krvácení z očí a k těžkému poškození vnitřních orgánů. Jen silní a fyzicky zdatní jedinci mají šanci přežít. Do minulého roku se nakazilo přes dva tisíce lidí, z toho 75% nepřežilo. Od začátku minulého roku statistiky stouply skoro čtyřikrát.

Ilustrační foto: Freeimages.com

 

Zobrazeno 2124 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste