so., 22. říjen 2016 17:14

Ludovico Einaudi zahraje v Praze

Ludovico Einaudi Ludovico Einaudi Zdroj: www.ludovicoeinaudi.com
Praha - Vyprodané pražské Kongresové centrum přivítá v úterý 8. listopadu italského hudebního skladatele a hudebníka Ludovica Einaudiho. Italský klavírista, který Českou republiku navštíví již podruhé, představí na svém evropském turné nové album Elements, jehož základem je "zhudebnění" zemských živlů.

Základem vystoupení bude představení nového alba, které vznikalo jako pocta jeho učiteli – skladateli Lucianovi Beriovi, ale po dvou letech vzniklo samostatné album inspirované zemskými elementy jako jsou země, oheň, voda či vzduch. Album se skládá z dvanácti částí, hlavní hudební nástroj je většinou klavír, který doprovázejí perkuse, kytara a smyčce.

„Spatřil jsem nové obzory na hranici toho, co jsem znal a co ještě ne, co jsem chtěl prozkoumat. Mýty o stvoření, periodickou tabulku prvků, Euklidovu geometrii, Kandinského spisy, hmotu zvuku a barvy, stonky luční trávy, tvar krajiny,“ říká o albu sám hudebník.

Einaudi s sebou na koncert bere i pět hudebníků, kteří ho doprovázejí na ostatní nástroje, zatímco on sám hraje na piáno. Z předchozích koncertů víme, že jeho vystoupení není jen hudební, ale i vizuální. Používá abstraktní prezentaci, která perfektně ladí s jeho retrospektivní hudbou a vytváří tak neopakovatelný zážitek.

Tento Turíňan, který v listopadu oslaví 61. narozeniny, vystudoval hudební kompozici na Verdiho konzervatoři v Miláně. Spolupracoval také se svým učitelem Lucianem Beriem. Poté se začal živit skládáním hudby klasickým způsobem, avšak proběhlo i pár pokusů a experimentů s taneční hudbou. Vrátil se však k piánu. Svým stylem je řazený k průkopníkům minimalismu, avšak on takové označení odmítá. Je respektovaným skladatelem filmové hudby, za které obdržel ceny ze čtyř různých filmových festivalů. Nejznámějším je zřejmě film Nedotknutelní a skladby jako Fly nebo Una Mattina. Jeho hudba zazněla také v mnoha reklamách a televizních pořadech, například v Top Gearu.

Zobrazeno 2765 krát
Naposledy upraveno: so., 22. říjen 2016 19:16
Pro psaní komentářů se přihlaste