pá., 15. duben 2016 09:25

Faksův gól rozhodl, trefil se i Hertl

USA - V severoamerické NHL pokračovalo v noci ze čtvrtka na pátek hokejové play off. Nechyběli u toho ani čeští hráči, kteří nejednou sehráli důležitou roli v úspěchu svého týmu.

Verizon Center ve Washingtonu vidělo úvodní zápas série mezi domácími Capitals a Flyers z Philadelphie. Washington vstupuje do play off jako nejlepší tým základní části a proti Philadelphii tak byl v roli favorita, kterou následně i potvrdil. Capitals svého soka přestříleli v poměru 31:19 a z těchto jednatřiceti střel jim stačilo dvakrát skórovat, zatímco Philadelphia se přes brankáře Holtbyho nedokázala prosadit ani jednou. Nejčastěji se o to pokoušel Jakub Voráček, který byl nejpilnějším střelcem Flyers, ale kandidát na Vezinovu trofej ho pokaždé vychytal. Konec utkání byl navíc pro Voráčka dosti nešťastný, když při zakládání útoku ztratil puk a Beagle tak z Johanssonovy přihrávky uzavřel skóre na 2:0. Za hosty odehrál dvaadvacet minut i Radko Gudas, což bylo vůbec nejvíce ze všech obránců Philadelphie. Do hry naopak nezasáhl gólman Flyers Michal Neuvirth, který vše sledoval jen ze střídačky.

Na první utkání vyřazovacích bojů se těšila i Florida, která v současné době zaměstnává i trojici českých hokejistů. Ti však odcházeli zklamaní, protože Florida sice třikrát vedla, ale nakonec s New York Islanders prohrála 4:5. Panthers přitom začali slibně, už po dvou minutách nahrál Hudler Purcellovi, který překonal Greisse v brance Islanders. To byla také poslední česká bodová stopa v tomto utkání, prosadit se nedokázal ani Jaromír Jágr, který na Greisse vyslal pět střel, ale německý brankář byl pokaždé pozorný. Klíčový zákrok předvedl třicet vteřin před koncem, když se během floridské power play vyznamenal právě proti Jágrovi. Islanders tak mohli slavit výhru, zatímco české trio Kindl, Hudler, Jágr si bude chtít spravit chuť v dalším utkání série.

V zápase Dallasu s Minnesotou nastoupila dvojice českých hokejistů a oba se výrazně podíleli na vítězství svého týmu. Po bezbrankové první třetině se totiž jako první prosadil Dallas, když Hemský nabil Faksovi, který propálil hostujícího Dubnyka. Pro Radka Faksu šlo vůbec o jeho první gól v play off NHL, a protože Dallas už od té doby svůj náskok pouze navyšoval, byl to zásah vítězný. Stars nakonec vyhráli 4:0, o zbytek branek se postarali Spezza, Eaves a kapitán týmu Benn.

Roman Polák s Tomášem Hertlem byli u výhry San Jose na ledě Los Angeles a druhý jmenovaný se dokázal prosadit i gólově. Lépe začali domácí Kings, kterým dal vedení Muzzin, ale ještě v první třetině srovnal Pavelski. V druhé části se vedení přelévalo z jedné strany na druhou, Burns sice poslal do výhody San Jose, ale po gólech Cartera z přesilovky a Lewise z oslabení vedlo opět Los Angeles. O tom, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu pak rozhodl Hertl, když dvě minuty před koncem druhé třetiny vyrovnal na 3:3. Zdálo se, že tato branka Kings poznamenala, protože nástup do třetí části patřil San Jose a hostující kapitán Joe Pavelski se trefil už po sedmnácti vteřinách závěrečné třetiny. Na to už Los Angeles odpověď nenašlo a vedení v sérii se tak ujalo San Jose.

Zobrazeno 1540 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:29
Pro psaní komentářů se přihlaste