pá., 17. listopad 2023 19:06

Fandom Hunger Games znovu ožil! Do kin dorazil očekávaný prequel

Setkání Coriolana Snowa a Lucy Gray Setkání Coriolana Snowa a Lucy Gray Zdroj: https://dx35vtwkllhj9.cloudfront.net/lionsgate/the-hunger-games-the-ballad-of-songbirds-and-snakes/images/gallery/image2.jpg
Balada o ptácích a hadech je filmová novinka na motivy stejnojmenného knižního bestselleru Suzanne Collinsové. Po osmi letech nás vrací do světa Hunger Games a představuje nám životní příběh Coriolana Snowa, kterého již známe jako záporáka z původní ságy.

Coriolanus Snow je ambiciózní mladík odhodlaný k vítězství. Když je vybrán do pozice trenéra v desátém ročníku Hladových her, spatří příležitost získat zpátky svoji čest a postavení na společenském žebříčku. Úkol se podstatně komplikuje, když je mu přidělena Lucy Gray, drobná dívka z dvanáctého kraje. Hned při Sklizni se ale ukazuje, že jí nechybí odvaha a šarm. Svým pěveckým talentem si dokáže diváky získat a Coriolanus udělá vše pro to, aby jí pomohl… anebo vše pro to, aby pomohl sobě? Coriolanus v sobě nachází city pro okouzlující Lucy Gray, které ho postupně dostanou do situace, kdy si bude muset vybrat, na čem mu doopravdy záleží.


U nás měl film premiéru ve čtvrtek 16. listopadu a kina byla plná natěšených fanoušků. Ohlasy jsou zatím převážně pozitivní, a to i přes vysoká očekávání diváků. „Miluji původní sérii (knižní i filmovou) a tak byla návštěva tohoto prequalu samozřejmostí. Očekával jsem pouze slabší doplnění historie a počátku hladových her, ale dostal jsem film, který na mě působí naprosto stejným kouzlem jako předchozí díly,“ uvedl jeden z fanoušků na ČSFD.


Nové herecké hvězdy?
Film nabízí nové neokoukané tváře, a to především v hlavních rolích. Mladého prezidenta Snowa ztvárnil Tom Blyth a jeho odvážnou splátkyni si zahrála Rachel Zegler. Nechybí ale ani známí herci jako je například Peter Dinkage (ve filmu profesor Highbottom), kterého jistě poznali fanoušci Hry o trůny anebo herečka Hunter Schafer (ve filmu Tigris), která se proslavila v populárním seriálu Euforie. Radost budou mít také fanoušci Olivie Rodrigo, která nazpívala ústřední píseň Can′t Catch Me Now.


Vznik a filosofie Hladových her
Trailer nás seznamuje s otázkou, kterou se zabývali už filosofové v 18. století: Jací jsou lidé ze své přirozené podstaty, dobří anebo zlí? Tato otázka totiž doprovází hlavní postavu na každém kroku a stojí také za samotným vznikem Hladových her. Ty jdou až do extrému, kdy dochází ke krutému vraždění jen proto, aby byl zachován nějaký „řád“ nebo spíš proto, aby si autority udrželi svoji moc. Prequel tedy splňuje premisu původní ságy a opět přináší i hlubší význam v podobě kritiky totalitních režimů.


Stal se z Hunger Games muzikál?
Film Francise Lawrence, který režíroval i původní ságu, má rozhodně potenciál. Některým divákům ale vadila například délka filmu nebo časté hudební vsuvky. „Jediné, co mi trochu lezlo krkem, byly časté hudební vsuvky, neboť hlavní postava je zpěvačka,“ neodpustil si jeden z recenzentů na ČSFD. Jiní si právě tyto věci pochvalovali, a dokonce zůstali i na titulky, které doprovázela již zmiňovaná písnička od Olivie Rodrigo. Pokud jste tuto novinku zatím neviděli, nezbývá vám nic jiného, než zajít do kina a znovu se přenést do dystopického světa Hunger Games.

Zobrazeno 280 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. listopad 2023 11:36
Pro psaní komentářů se přihlaste