pá., 29. duben 2016 13:35

Festival Hudba pomáhá osladil život Vojtovi z Litomyšle

Vysoké Mýto - Závěr roku v Pardubickém kraji tradičně patřil benefičnímu festivalu Hudba pomáhá. Vysoké Mýto, Litomyšl i okolní vesnice v listopadu a prosinci již podeváté ožily během série koncertů a doprovodných akcí spojených s tímto netradičním projektem. V letošním roce se organizátoři rozhodli výtěžek použít na zaplacení speciálního léčebného pobytu v lázních Klimkovice pro osmnáctiletého Vojtěcha Vrchotu z Litomyšle.

Vojtěch Vrchota se narodil na konci šestého měsíce těhotenství. Předčasný porod a s ním spojené krvácení do mozku zapříčinily jeho handicap. „Vojta trpí dětskou mozkovou obrnou postihující všechny pohybové systémy v kombinaci se středně těžkým stupněm mentálního postižení. V devíti měsících mu lékaři diagnostikovali také epilepsii a centrální zrakovou poruchu. Mělo to znamenat úplné zastavení vývoje, ale my jsme se nedali. Vojta je velký bojovník,“ uvedla maminka Anna Vrchotová.

Rodina zajistila Vojtovi odbornou péči i pravidelnou rehabilitaci. Vojta se také zúčastnil speciálního programu s názvem KLIM-Therapy v lázních Klimkovice, který na něj měl velice pozitivní dopad. „Díky tomuto programu více zapojuje zádové svalstvo a narovnal se. Zlepšené postavení hlavy se odrazilo i na kvalitě zrakového vnímání a srozumitelnější artikulaci,“ řekla paní Vrchotová. Zároveň také dodala, že další pobyt by dal Vojtovi možnost dále se rozvíjet, zapracovat na stabilitě trupu a alespoň trochu se osamostatnit. Zaplacení dalšího ozdravného pobytu se tedy stalo letošním cílem festivalu Hudba pomáhá.

Návštěvníci festivalu si tentokrát mohli vybrat z široké nabídky akcí. Jako první se ve vysokomýtském M-klubu představila hostující electroswingová kapela Mydy Rabycad. Následovalo benefiční divadelní představení s názvem Víkend s Bohem v Šemberově divadle a také série koncertů skupiny Parkoviště pro velbloudy, která s festivalem spolupracuje již několik let. Během festivalu vystoupilo také několik hostů jako například skupina Mother’s Angels, Iva Kolářová či Ondřej Pavlák. Největší úspěch měl koncert v nově zrekonstruované litomyšlské zámecké jízdárně. Ten si nenechalo ujít více než šest stovek návštěvníků. Organizátorům se zde tak podařilo získat 48 181 korun. Svým výtěžkem se rozhodli Vojtovi přispět také organizátoři vánočního koncertu v Dolním Újezdě, který si připravila skupina místních hudebníků.

Všechny koncerty navštívila také rodina Vrchotových společně s Vojtou. „Na začátku jsme byli ze všeho poměrně nervózní. Organizátoři festivalu byli ale hodně nadšení a koncerty byly skvělé, a tak se to nadšení nakonec přeneslo také na nás. I Vojta si všechny akce moc užil,“ uvedla paní Vrchotová. Návštěvnost letošního ročníku festivalu byla rekordní, koncerty a doprovodné akce si nenechalo ujít více než dva tisíce lidí.

Závěrečný koncert proběhl již tradičně ve Vysokém Mýtě. Zde si také rodina Vrchotových přebrala šek s finální částkou, která předčila i očekávání pořadatelů. „V letošním roce se nám povedlo získat rekordních 221 095 korun. Znamená to tedy, že Vojtovi můžeme zaplatit ne jeden, ale dokonce dva speciální léčebné pobyty v lázních Klimkovice,“ uvedl zakladatel festivalu Hudba pomáhá Vojtěch Sedláček. Zároveň také dodal, že je rád, že se opět podařilo dostát mottu festivalu a „osladit tak život někomu, kdo ho zase tak sladký nemá“.

Zobrazeno 1838 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. duben 2016 14:05
Pro psaní komentářů se přihlaste