ne., 11. prosinec 2016 20:08

Florbalová senzace! Finové skolili ve finále úřadující švédské mistry a slaví titul

Zlatá finská radost po rozhodujícím nájezdu Zlatá finská radost po rozhodujícím nájezdu Zdroj: Flickr IFF
Riga – Tohle čekal málokdo. Finům se podařilo teprve potřetí v historii sesadit jinak suverénní Švédsko z trůnu pro krále florbalu. Finské vítězství se však nerodilo jednoduše. Základní hrací doba ani prodloužení totiž vítěze neurčilo a o vítězi tak musely rozhodnout individuální hráčské dovednosti v samostatných nájezdech. Stalo se tak vůbec poprvé v historii finálových zápasů na mistrovství světa. V nájezdové loterii byli šťastnější Finové a slaví tak titul mistrů světa.

Finále letošního šampionátu mělo již klasické složení soupeřů. Dva největší favorité mistrovství se v zápasech o zlato potkávají nepřetržitě již od roku 2004. Statistiky mluvily zcela jasně ve prospěch Švédska, které dovolilo doposud Finům pouze dvakrát ukořistit mistrovskou trofej.

Start zápasu rozhodně nebyl tak bláznivý, jako tomu bylo v zápase o bronz. Ani jeden ze severských týmů nechtěl udělat chybu a tak byly první minuty spíše vyčkávací. První vážnější šanci měli Finové, nicméně samostatný únik Petriho Kotilainena zlikvidoval pohotově švédský golman Johan Rehn. Švédsko téměř vzápětí dostalo výhodu přesilové hry, která je v jejich podání takřka smrtící. Nemýlili se ani tentokrát. Martin Ostholm nic neuspěchal a pohotovou žabkou vybídl ke skorování šikovného Kima Nilssona. Ten nabídkou nepohrdl a pohotovým bekhendem ze vzduchu mezi čtyřmi obránci ukázal, proč je právě on momentálně nejlepším hráčem světa. Neuběhly ani dvě minuty a Švédové mohli zvednout znovu ruce nad hlavu. Rozhodčí sice musel po skrumáži před finskou brankou využít pomoc videorozhodčího, nicméně gól uznal. Výsledek 2:0 Švédy lehce ukolébal a toho Finové zanedlouho náležitě využili. Aktivní hrou si tým Suomi vydobyl nejprve snížení na 1:2 a když se na konci třetiny trefil Nico Salo, začalo se schylovat na opravdové drama.

Úvod druhé třetiny patřil aktivnějším Finům, kteří však Rehnovu branku dobývali neúspěšně. Na druhé straně se ujala pumelice, kterou vyslal po standardní situaci obránce Gustafsson. Švédští fanoušci tak mohli znovu slavit jednogólové vedení. Uniknout do dvougolového trháku se však Švédům nepodařilo, své šance totiž nevyužili Ostholm ani Nilsson. Právě druhý jmenovaný minul ve vyložené šanci prázdnou branku a nechal tak finský sen o titulu žít.

Závěrečná perioda přinesla srovnání Finů, o které se postaral svým druhým zásahem v zápase Kotilainen. Za vyrovnaného stavu se oba týmy zatáhly na vlastní poloviny a začali hrát profesorskou hru, ani jeden totiž nechtěl udělat smrtelnou chybu. Za zmínku však stojí pár šancí, do kterých se protlačil opět Nilsson, z nichž jedna měla opravdu gólové parametry. Po závěrečném hvizdu tak svítilo na kostce v Riga aréně smírné skore 3:3.

Opatrné prodloužení gól nepřineslo a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. Oba trenéři se své soupeře snažili překvapit výměnou brankářů, kteří měli rozhodit nájezdové exekutory. Paradoxně ani jeden z náhradních brankářů v první sérii neuspěl. Na precizně provedené nájezdy totiž neměl ani jeden z mužů pod maskou sebemenší nárok.

Druhé kolo nájezdů se neslo v podobném duchu. Precizní finský nájezd vystřídal ještě preciznější švédský. Zlom nastal až v sérii třetí. Finský trenér poslal na nájezd legendárního Miku Kohonena, který zúročil své letité zkušenosti a s chladnou hlavou zasunul míček za bezmocného Rehna. Na druhé straně se sice podařilo Švédovi Stenbergovi brankáře Kosonena položit, nicméně míček se mu přes něj propasírovat nepodařilo.

Čtvrtá série přinesla další finský úspěch z hole Mika Kailaliho. Rozhodující nájezd si na svá bedra vzal kapitán Johan Samuelsson a pod velkým tlakem selhal. Finové tak slaví po šesti letech návrat na florbalové výsluní zatímco Švédům zbyly po finále oči pro pláč.

 

FINSKO – ŠVÉDSKO 4:3 (2:2, 0:1, 1:0 – 0:0) PO SAM. NÁJ.

Branky: 13. Kotilainen (Aro), 15. S. Johansson (Salo), 48. Kotilainen (Aro), rozh. náj. Mika Kohonen – 8. Nilsson (Östholm), 11. Gustafsson (Eriksson), 24. Gustafsson (M. Samuelsson). Nájezdy proměnili: Väänänen, Savonen, Kohonen, Kailiala – Nilsson, Calrström. Neproměnili:Stenberg, J. Samuelsson. Rozhodčí: Thomas Andersson, Rickard Wissman. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 8350. Sestava Finska: Kosonen (na 1., 2. a 4. nájezd Ihme) – Väänänen, Salo, Lamminen, Savonen, Kivilehto, Stenfors, Junkkarinen – Kotilainen, Kukkola, Kailiala – Salin, Salo, S. Johansson – Tiitu, Pylsy, Moilanen – Manninen, Mika Kohonen. Sestava Švédska: Rehn (na 1. a 4. nájezd Paulsson) – Nilsberth, Östholm, Holmgren, E. Johansson, Gustafsson, M. Samuelsson, Hedlund – Sundstedt, J. Samuelsson, Nilsson – Enström, Svahn, Galante Carlström – Larsson, Kanebjörk, Eriksson – Stenberg, Nordgren.

Zobrazeno 1802 krát
Naposledy upraveno: ne., 11. prosinec 2016 21:41
Pro psaní komentářů se přihlaste