so., 30. květen 2015 16:02

Fotbalová škola SK Sigmy Olomouc

Petr Ošlejšek, Robert Rampa, editor Daniel Galuszka
Závěrečný projekt předmětu Redakční workshop: Rozhovor s trenérem Michalem Coufalem, informace o fotbalové škole.

 


Hráči tu mají ideální podmínky, zařizujeme jim školy a ubytování. A samozřejmě hraje roli také skauting," říká tento 48letý trenér

Sigma Olomouc se dlouhodobě pyšní výbornými výsledky v oblasti výchovy fotbalistů a pravidelně produkuje vlastní hráče schopné prosadit se v profesionálním fotbale. Hned 19 hráčů ze současného kádru prvního týmu prošlo v tomto klubu dorostem. Jedním z mužů, kteří stojí za těmito úspěchy je vedoucí SCM Michal Coufal, který se trénování mládeže věnuje už 28 let. 

Petr Ošlejšek

 

Co stojí za tím, že je zrovna vaše středisko jedním z nejlepších v republice?

Jednak je to náš tréninkový systém, všichni tu táhneme za jeden provaz, je to týmová práce všech trenérů. Důležitá je i plná podpora klubových funkcionářů, kteří se ve velké míře zajímají o mládež, chodí na zápasy a starají se o to, aby náš klub směřoval správným směrem. Hráči tu mají ideální podmínky, zařizujeme jim školy a ubytování. A samozřejmě hraje roli také skauting.

 

Jaké je náplň vaší práce?

Jsem vedoucím trenérem Sportovního centra mládeže. Těchto center je v České republice dvaačtyřicet, a díky tomuto statusu kluby automaticky hrají nejvyšší soutěže mládeže. Mou prací je zabezpečit chod čtyř dorosteneckých mužstev po stránce materiální, technické a sportovní. Hlavní věcí je sledování vlastních i cizích hráčů a doplňování kádru.

 

Jakým směrem se ubírá váš tréninkový program, máte danou nějakou konkrétní koncepci?

Ze sportovního hlediska je naší koncepcí hraní ofenzivního fotbalu. Čím dále hrajete od vlastní branky, tím lépe. Pokud aktivně napadáte na soupeřově polovině, tak se po zisku míče dostanete do gólové šance rychleji než při postupném útoku. Bránění a hra na protiútoky jsou jednodušší než naše aktivní a nátlaková hra po celý zápas. Když hrajete proti soupeři s propracovanou defenzivou, tak se přes něj těžko dostáváte, ale hráči se to naučí řešit různými způsoby a zlepšují se tím. Čím hrajete útočněji, tím více toho naběháte, hráče to více baví a rozvíjíte jejich schopnosti. Defenzivní hra hráče tolik nebaví, jen tak postávají, ale pod některými trenéry tak hrát musí.

 

Přístupy k výchově hráčů se neustále vyvíjí, a tak trenéři mládeže sledují moderní trendy ve vývoji fotbalu, odkud čerpáte?

Zejména ze zahraničních zdrojů, využíváme například německý časopis Fussballtraining, ten je asi nejlepší. V Německu teď těží z toho systému, kdy v tréninku kladou důraz na hry, obcházení soupeře, přebírání míče a přihrávky pod tlakem. Snažíme se taky alespoň jednou za rok absolvovat zahraniční konfrontaci na turnaji. Ukazujeme tak hráčům, že evropský fotbal je na vyšší úrovni než pět nejlepších mužstev tady a zdůrazňujeme jim, ať na sobě pořád makají. Z technologických aspektů tu máme například chytrou kopačku s čipem, ta nám mimo jiné umožňuje zjistit, který ze dvou útočníků toho naběhal víc.

 

Čeští fanoušci si zvykli na to, že v naší zemi vždy vyrůstali skvělí fotbalisté. Měli jsme tu vynikající generaci kolem Nedvěda, Poborského a dalších, poté se objevila silná trojice Čech, Rosický a Baroš. Současná generace mladých hráčů takové výrazné osobnosti prozatím postrádá, proto často diskutovaným tématem je přístup ke sportu ze strany tzv. internetové generace. Jak se k této otázce stavíte? 

Během posledních pěti let se díky Antonínu Plachému (vedoucímu trenérsko-metodického úseku v FAČR) posunul směrem dopředu přístup fotbalového svazu k trénování přípravek. U nás na Okresním fotbalovém svazu v Olomouci taky pracují schopní lidé, kteří fotbalu rozumějí. Také spolupráce se školami je vynikající. Řešíme s nimi přechody hráčů, studijní plány, je tam zpětná vazba. V dorostu máme 25 procent učňů, ostatní jsou na středních školách s maturitou nebo na gymnáziích, jsou to chytří borci.

 

Dohlížíte i na studijní výsledky hráčů, aby školu kvůli fotbalu nezanedbávali?

Hráče vedeme k zodpovědnosti. Přístup ke škole je u fotbalistů ve věku 17-19 let poctivější než dříve. Máme dopolední tréninky a hráči, kteří mají písemku nebo se připravují na maturitu, se omluví z tréninku. Před pěti lety by se škole vyhnuli. Sigma zajišťuje fotbalistům ubytování na internátě a v dalších prostorách. Trenéři také pravidelně kontrolují jejich chování mimo hřiště. Mám vytipované určité hráče a volám kvůli nim každý týden do školy. Ale nemáme problémy s životosprávou, hráči jsou rozumní." 

 

Máte na záškoláky přichystané nějaké tresty?

Jednoho šestnáctiletého hráče jsem nechal přijít každý den po škole. Navlékl si rukavice a musel plést svah na zarostlém spartakiádním stadionu." 

 

Je v úspěšné výchově mládeže ještě nějaká důležitá stránka?

Důležité je také finanční hledisko, Sigma Olomouc těží z kvalitní práce s mládeží i dlouho poté, co klub její hráči opustili, díky důmyslným pravidlům FIFA. Třeba hráči Ujfaluši, Kováč a Rozehnal (odchovanci Sigmy a bývalí reprezentanti) se zhodnotili velice dobře. Z fondu solidarity jdou peníze nejen nám, ale také do menších klubů, kde ti hráči hráli dříve, což je spravedlivé.


Olomoucká fotbalová škola

Robert Rampa

Už pět let pořádá fotbalová SK Sigma Olomouc Fotbalovou školu pro nadané fotbalisty ve věku od sedmi do čtrnácti let. Kvůli fotbalovému mistrovství jednadvacetiletých, které se z části pořádá i v Olomouci, bylo možné vyčlenit pouze jeden termín konání ve sportovním areálu Sigmy (dříve i dva turnusy). A to v období od 18. do 24. července.

V dnešní době, kdy výchova mládeže v českém prostředí upadá, je Olomoucká škola příjemným povzbuzením do budoucna. Mladí fotbalisté během týdne získají neskutečně mnoho zkušeností a to především díky spolupráci s úspěšnými fotbalisty z České republiky.

Účastníci školy budou ubytovaní v luxusním pětihvězdičkovém hotelu, kde se o ně postarají experti přes výživu a zdravé tělo. Ti fotbalistům sestaví celodenní jídelníček profesionálního hráče a zajistí regenerační procedury včetně masáží. Tedy chování na nejvyšší úrovni profesionálů. Od sponzora dostanou kompletní dres Fotbalové školy. Fotbalisté se zároveň zúčastní výuky cizích jazyků. Ten je v dnešní době jeden z důležitých aspektů pro úspěch v cizí zemi. Čím dřív se mladíci cizím jazykem naučí dorozumívat, jejich případná budoucí aklimatizace ve sportovním klubu bude kratší. 

Dříve se tato akce jmenovala Fotbalová škola bratří Hubníků, slavní čeští fotbalisté byli patrony žáků, letos se však zúčastnit nemohou. Hlavními patrony letošního roku se tak stali jablonečtí Filip Novák a Martin Pospíšil. Oba dřívější mládežničtí reprezentanti budou největšími hvězdami a idoly mladých nadějí.

„Fotbalová škola je super, do žádné takové školy jsme s bráchou nechodili, na Moravě to nebylo. Že jsem si mohl zatrénovat s kluky je pro mě jen dobře, určitě jsme poznali pár talentů a třeba někoho vychováme pro Sigmu,“ pochvaloval si tři roky zpátky Michal Hubník, tehdejší útočník Sigmy.

 

Zobrazeno 2215 krát
Naposledy upraveno: pá., 18. září 2015 15:40
Pro psaní komentářů se přihlaste