út., 1. říjen 2019 15:25

V pražském Paláci Kinských se koná výstava francouzského impresionismu

Přijďte na jedinečnou výstavu do Paláce Kinských Přijďte na jedinečnou výstavu do Paláce Kinských Zdroj: Ema Švingerová
„Nevytvářím zázraky, jen používám a plýtvám spoustou barvy,“ řekl kdysi Claude Monet, jeden z nejznámějších představitelů evropského impresionismu, uměleckého směru, který se zaměřuje především na zachycování pomíjivých okamžiků světa okolo nás. Některá z děl tohoto malíře francouzského původu a dalších jeho současníků jsou již od června tohoto roku k vidění na výstavě v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. V prostorách Národní galerie Praha bude až do 13. října umístěna dánská sbírka z muzea Ordrupgaard v Kodani, kde nyní probíhá rozsáhlá přestavba a tak se ujal návrh vytvořit putovní výstavu z některých stěžejních sbírkových předmětů. Kolekce byla postupně zapůjčena například do Kanady, Francie nebo Švýcarska, a nyní se nachází i v Praze.

Základ sbírky vybudoval Wilhelm Hansen, který se díky své profesi finančníka často vydával na služební cesty do Paříže, kde právě ve druhé polovině 19. století začalo vznikat impresionistické hnutí. Díky jeho zájmu o výtvarné umění tak dokázal Hansen vybudovat (na severu Evropy tehdy zcela unikátní) sbírku děl od autorů jako jsou Monet, Camille Pissarro, Alfred Sisley nebo Edgard Degas. V Paláci Kinských je vystaveno celkem šedesát obrazů od výše uvedených umělců, ale i některé z jejich pozdějších nástupců. Za romantickou malbu můžeme jmenovat například Eugène Delacroix (známý především svým obrazem Svoboda vede lid na barikády, Musée d’Orsay, Paříž) anebo díla postimpresionistického malíře Paula Gauguina. Zajímavé je ve sbírce i zastoupení žen–malířek, které v tehdejší době rozhodně neměly takové možnosti a práva volně tvořit jako jejich mužští kolegové. Z nich můžeme obdivovat obrazy od Evy Gonzalès nebo Berthe Morisot.

Přestože byli ve své době impresionisté kritizováni za svůj způsob malby, typický rychlými tahy štětcem a záměrným nemícháním jednotlivých barev dohromady, tak dnes patří jejich díla k jedněm z nejvýznamnějších ve výtvarném umění. A i když je Claude Monet nazýval pouhým plýtváním barvy, rozhodně stojí za vidění, než sbírka poputuje zase dál.

Zobrazeno 1110 krát
Naposledy upraveno: po., 7. říjen 2019 10:15
Pro psaní komentářů se přihlaste