po., 2. únor 2015 15:16

Francouzský politik a ekonom Strauss-Kahn stanul před soudem

Olomouc - Ve francouzském Lille začal 2. února soudní proces týkající se kauzy kuplířství v luxusním hotelu Carlton. V případu je obviněno celkem čtrnáct osob, a to za organizování večírků za účasti placených prostitutek . Nejznámější z obžalovaných je levicový politik a bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

 

Podle obžaloby se Strauss-Kahn podílel na zajištění několika divokých večírků ve čtyřhvězdičkovém hotelu Carlton v centru Lille na severu Francie. Kolem hotelu údajně fungovala síť kuplířů, kteří si účtovali peníze za zprostředkovanou dámskou společnost návštěvníkům hotelu, což je ve Francii trestné, na rozdíl od prostituce samotné.

Aféra vyplula na povrch v únoru loňského roku. Strauss-Kahn se měl údajně podílet na placení prostitutek a pomoci svých přátel tyto výdaje maskovat ve výdajích soukromých společností. Sám člen Socialistické strany (PS) se měl několikrát těchto večírků sám zúčastnit.

Strauss-Kahn od začátku případu tvrdí, že nevěděl o zdroji příjmů dívek, se kterými si užíval na večírcích, a stejně jako ostatní obžalování vinu odmítá. Pokud se u soudu neprokáže, že Strauss-Kahn neměl ponětí, že dívky jsou zprostředkovanými prostitutkami, bude propuštěn. V opačném případě mu hrozí až deset let vězení a pokuta 1,5 mil. eur.

Bývalý šéf MMF měl slibně rozjetou kariéru, dlouholetý člen vlády byl populární v očích veřejnosti. Mluvilo se o něm jako o budoucím prezidentovi Francie. Jeho pověst však poslední dobou uvadá, v souvislosti se sexuálními skandály. V roce 2011 byl v USA obviněn ze znásilnění pokojské, následně vyšla najevo další fakta o jeho divokém sexuálním životě.

 

Zdroj fotografie: www.ihned.cz

Zobrazeno 2119 krát
Naposledy upraveno: po., 2. únor 2015 17:49
Pro psaní komentářů se přihlaste