čt., 23. listopad 2023 20:10

V 86 letech zemřela herečka Zdena Hadrbolcová

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Sandy Millar, Unsplash
Herečka Zdena Hadrbolcová, která je známá například ze seriálu Ulice nebo filmu Slavnosti sněženek, zemřela 20. listopadu v Praze ve věku 86 let. Informaci ČTK potvrdila herečka Iva Hütnerová.

V prosinci 2022 herečka utrpěla mrtvici a musela být převezena do nemocnice. V poslední době byla v léčebně pro dlouhodobě nemocné, kde i zemřela. „My jsme velmi tajili, kde je, aby měla klid,“ řekla Hüttnerová, která s Hadrbolcovou byla v kontaktu.

Zdena Hadrbolcová původně chtěla být novinářkou, zatímco její otec si pro ni vysnil dráhu lékařky. Nakonec ale po maturitě na francouzském gymnáziu nastoupila na Divadelní fakultu Akademie múzických umění (DAMU), kde začala studovat režii. Při studiu dala na radu Vlasty Fabiánové a přešla na herectví. Po vystudování DAMU herečka působila mnoho let v Divadle pod Palmovkou. Na jevišti ztvárnila řadu postav, mimo jiné Soňu v Čechovově Strýčku Váňovi nebo Růženku ve Šrámkově lyrickém dramatu Měsíc nad řekou. V letech 1972-1986 hrála v Divadle na okraji, kde působila i jako autorka. Od roku 1996 byla členkou Divadla Na zábradlí, pro které i přeložila hru irského dramatika Briana Friela Afterplay. Diváci ji v Divadle Na zábradlí mohli spatřit například v Pitínského Matce nebo jako statkářku Petrinovou v dramatu Platonov je darebák!

Její filmografie čítá přes sto filmů. Její nejznámější role byly ve filmech Slavnosti sněženek, Už zase skáču přes kaluže a televizních seriálech Ulice a Létající Čestmír. 

Zobrazeno 191 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. listopad 2023 20:22
Pro psaní komentářů se přihlaste