pá., 29. duben 2016 15:55

Historie kuželkářského sportu sahá až do pravěku

Olomouc - Kuželky a bowling, dva sporty, o nichž si mnoho lidí myslí, že jsou totožné, tudíž je často zaměňují. Sporty se ale významně liší, a to už od svých prvopočátků. Hra v kuželky má dlouholetou tradici a její historie sahá až do dávnověku. Tento sport či záliba patří vůbec mezi nejstarší, zatímco bowling se vyvinul právě ze hry v kuželky až v polovině 19. století.

Je velmi složité určit, kdy vlastně kuželky jako takové vznikly. Již v dobách dávno minulých stačilo, aby pračlověk postavil pár kostí ke skále a začal na ně házet kamenem. Řada indicií však ukazuje na období babylonské říše, tedy období kolem roku 4500 př. n. l., do starých říší egyptských faraonů, starověkého Řecka, ale také římského impéria. Historikové, kteří se zabývají vznikem kuželkářského sportu, se shodují, že tento sport vznikl na území Asie, odkud se šířil do Řecka, což dokládá záznam v Homérově díle z 12. století př. n. l. První zmínka o zápolení, které se velmi blízko podobá hře v kuželky, je z období, kdy se Řecko dostává pod nadvládu Makedonie, tedy z období 338 př. n. l. – 146 př. n. l.

Forma hry se postupně vyvíjela. Nejprve hráči házeli kameny na vzdálený cíl vzduchem a až později začali posílat kameny po zemi na rozestavěné kolíky. Další vývoj kuželek následoval, když namísto kamene, jímž se shazovali kolíky, byla použita dřevěná koule a kolíky nahradily dřevěné kužely různých tvarů, velikostí a počtů.

Kuželky byly v minulosti zakazovány!

V novodobější historii najdeme zmínku o kuželkách až ve 12. století v Rothenburské kronice. Vůbec poprvé byly kuželky považovány za sportovní zápolení ve 14. století. Zájem o ně rychle rostl a hra se postupně dostala do fáze, že přestalo jít o sportovní zápolení a zábavu, ale stala se zdrojem nenávisti a sporů. Kuželky byly často zakazovány, a to zejména proto, že mnoho našich předchůdců dokázalo během jediného odpoledne prohrát v této hře celý svůj majetek. Jedním z panovníků, který tuto hru zakázal, byl i Karel IV.

V roce 1370 byl dokonce vydán francouzským králem Karlem V. dekret, který zakazoval veřejné provozování této hry, nicméně lidé mohli mít na vlastním trávníku kuželkářskou dráhu zvanou „la boule sur la vert“, které se zkráceně říkalo boule vert. Na základě vzhledu dráhy vznikla domněnka, že toto označení kuželkářské dráhy dalo vzniknout pojmenování širokých francouzských ulic – bulvár. Z této části historického období nelze nezmínit názor Jana Ámose Komenského, který považoval kuželky za velmi vhodné pro pohyb těla a osvěžení ducha.

Bowling vznikl díky vynalézavosti a snaze obejít zákaz

Největší rozvoj kuželek nastal v 19. století, a to díky technickému pokroku. V tomto období jsou kuželky velmi oblíbené i na území Čech a Moravy. Poprvé se objevuje také sport, který je často s kuželkami zaměňován, bowling. Jeho existence se traduje od roku 1841, kdy bowling vzniká na území Spojených států amerických. K jeho zrodu se pojí kuriózní příběh. Jelikož byly kuželky v té době zakázány, Američané vymysleli, že k původním devíti kuželkám přidají jednu navíc, do koule vyvrtají díry kvůli úchytu a bowling byl na světě.

V roce 1885 vzniká v Drážďanech vůbec první sportovní organizace zastřešující kuželkářský sport. O čtyřicet jedna let později je založena ve švédském Stockholmu mezinárodní kuželkářská organizace (IBA), v níž naši zemi zastupuje od roku 1931 Německo. Vlastní, česká asociace je založena 11. ledna 1937, jde o Asociaci československého sportu kuželkářského. Jejím prvním předsedou se stává Pavel Varsik. O necelé čtyři měsíce později je v asociaci zapsáno již 620 členů a 31 klubů a kroužků. Druhá světová válka však pro tuto asociaci znamená konec a je založen Svaz českých kuželkářů.

Název svazu se poté několikrát mění, a to až do roku 1993, kdy vzniká 18. dubna Českomoravský kuželkářský svaz. Ten však funguje pouze do roku 2001, kdy je nahrazen Českou kuželkářskou a bowlingovou federací, která zastřešuje dva orgány, a to Českou kuželkářskou asociaci a Českou bowlingovou asociaci. Jejímu založení předchází o čtyři roky dříve nástup organizovaného bowlingu v České republice, což znamená, že hráči začínají být oficiálně evidováni. V říjnu tohoto roku je zaregistrováno prvních 39 českých hráčů bowlingu. Zlomovým je pro bowling na našem území rok 2001, kdy se toto sportovní odvětví začíná čím dál více prosazovat. V současnosti je v České republice evidováno více než 7000 hráčů a bowling patří dle počtu příležitostných hráčů mezi deset nejpopulárnějších sportů na světě. Na úkor bowlingu poněkud začal upadat zájem o původní kuželky.

Zobrazeno 2131 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. duben 2016 15:58
Pro psaní komentářů se přihlaste