pá., 4. červen 2010 20:53

Hladiny řek klesají, hrozba záplav ale trvá

Česká republika se sotva vzpamatovala z prudkých dešťů z poloviny května, aby se o dva týdny později opakoval podobný scénář. Neustávající deště, které začaly tento týden, zcela ustaly většinou až během pátku, čímž se zastavilo stoupání hladiny řek a výrazně se zmírnilo riziko opětovných záplav. Dnes v 17 hodin však primátor Olomouce Martin Novotný vyhlásil III. stupeň povodňové aktivity.

 

Povodňové nebezpečí posledních dnů naštěstí nemělo v Olomouckém kraji tak dramatický průběh, v Olomouci nedošlo k vážným škodám na majetku, přesto celkové škody dosáhnou téměř miliardy korun. Horší byla situace tentokrát ve Zlínském kraji, kde si vzestup hladiny řek vyžádal tři oběti.

Během dneška však hladiny řek ve Zlínském i Olomouckém kraji díky slunečnému počasí klesaly. Přesto ráno ještě na některých řekách platil druhý povodňový stupeň nebezpečí, místy i třetí povodňový stupeň. Situace se už ale ustálila, hasiči jí využívají k odčerpávání vody a odstraňování překážek, pomáhali i olomoučtí studenti.

Nejbližší dny by však měly přinést slunečné počasí beze srážek, ačkoliv je otázkou, na jak dlouho. Podle některých vědců deštivé počasí způsobuje sopečný prach islandské sopky Eyjafjallajökull, který by mohl ovlivnit i počasí v následujících měsících a zvýšit srážky i v červenci a srpnu.

Zobrazeno 2103 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste