so., 3. leden 2015 14:03

Hokejová dvacítka po boji podlehla Slovákům a medaili nezíská

Čeští hokejoví junioři v pátečním čtvrtfinále světového šampionátu nestačili v Montrealu na výběr Slovenska, východním sousedům podlehli po boji 0:3. Národní tým tak obsadil konečné šesté místo na turnaji, zatímco Slováci mají možnost v nedělním semifinále proti domácí Kanadě zabojovat o medaili.

 

Slováci spoléhali stejně jako po celý turnaj na propracovanou defenzívu. Český tým byl už před turnajem pasován do role černého koně a i do tohoto utkání vstupoval jako mírný favorit.

V úvodu byl český tým aktivnější, Slováci se však prezentovali jako po celý turnaj kvalitní a propracovanou defenzívou. Po úvodních seznamovacích minutách navíc začali přebírat aktivitu i směrem dopředu. "První třetina vůbec nebyla z naší strany dobrá, vlastně jsme se vrátili tam, kde jsme byli proti Švýcarsku a Švédsku," uvedl kapitán českého výběru Dominik Kubalík. Zlepšení slovenského týmu vyústilo minutu před přestávkou ve vedoucí gól z hole Kabáče.

Ve druhé třetině se Češi zvedli a zahrozili několika šancemi. "Celé to rozhodla druhá třetina. Nedali jsme tři nebo čtyři vyložené šance. Oni čekají na chyby soupeře což jim po skórování stačilo," shrnul trenér české dvacítky Miroslav Přerost. Zejména sólový únik Ondřeje Kaše ve vlastním oslabení volal po vyrovnání. "Kdyby to tam padlo, mohlo být vše úplně jinak. Byl to asi jeden z rozhodujících momentů," přemítal neúspěšný střelec. 

Podobný obrázek jako ve druhé části hry panoval i v závěrečném dějství. Česká snaha o vyrovnání však postupně přecházela v křeč. "Věřil jsem celou dobu, prakticky až do třetího gólu. Ale celkově jsme nešli štěstí tolik naproti jako předtím," prohlásil Přerost.  Pět minut před koncem přidal druhý hřebíček do české rakve Cehlárik.V závěru při české power-play pečetil postup Slováků hvězdný Réway. 

Český tým tak nenavázal na povedený závěr základní části v utkání s Ruskem. Po předešlých prohrách 2:5 se Švédy a Švýcary a nepřesvědčivé výhře nad Dánskem tak národní tým nezanechal v Kanadě nejlepší dojem. "Náš potenciál jsme prodali v jediném zápase, takže je pro mě mistrovství zklamáním," zhodnotil Přerost.

Češi promarnili jedinečnou šanci na medailový zisk po deseti letech. Generace kolem Vrány či Pastrňáka, která už získala stříbrnou medaili z MS v kategorii osmnáctiletých, měla ambice navázat na bronzový úspěch z roku 2005. "Navždy budu litovat, že jsme tuto příležitost nevyužili. Měli jsme na víc," shrnul pocity mladíků kapitán Kubalík.

foto: idnes.cz

Zobrazeno 1860 krát
Naposledy upraveno: čt., 19. březen 2015 10:32
Pro psaní komentářů se přihlaste