ne., 18. únor 2024 20:04

Hokejové šampionáty stále bez Ruska a Běloruska. Vystačí si s vlastními turnaji

Běžná hokejová výbava Běžná hokejová výbava Zdroj: Mariah Hewines/Unsplash
Týmy z Ruska a Běloruska si kvůli nadále trvajícímu válečnému konfliktu na Ukrajině nezahrají na Mistrovství světa a jiných turnajích pořádaných pod hlavičou Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF). Doufají v úspěchy na svých turnajích.

Ve dvou skupinách hokejového mistrovství světa už po dva roky chybí dva týmy, které by doplňovaly zbylých čtrnáct v souboji o medaile a titul. Ruské a běloruské týmy se od začátku invaze na Ukrajinu neúčastní šampionátů nebo jiných soutěží spadajících pod Mezinárodní federaci ledního hokeje. To, že se nezúčastní dlouho očekávaného turnaje v Praze, se ví už delší dobu, nicméně Rada IIHF rozhodla 12. února o prodloužení zákazu i na nadcházející sezónu. „Tak jak to bylo v posledních letech, Rada IIHF bude pokračovat ve sledování situace a nejpozději do května 2025 rozhodne, zda bude bezpečné znovu začlenit týmy Ruska a Běloruska do šampionátů v sezóně 2025/2026,“ stojí v tiskové zprávě.

Ruská federace si stěžovala hned při prvním zákazu a prohlásila, že turnaj už nebude nabývat takových kvalit, jako dosud.  Naproti tomu NHL nezakázala zatím ruským hokejistům startovat v zápasech, o politice se už zde tolik nepřemýšlí. A důkazem toho, že tito hráči dokážou mnohé změnit, je nemalé zastoupení ruských hokejistů tabulce produktivity, kde se nad všemi nachází této statistice kralující Nikita Kučerov, který hraje za Tampa Bay Lightning.  Rusko si již vytvořilo svůj vlastní šampionát, kterého se účastní jen domácí Rusové, sousední Bělorusové, Kazachstánci a Číňané. Na turnaji Future Cup se představily výběry do sedmnácti a osmnácti let z Ruska a do dvaceti let z Běloruska a Kazachstánu. Po finále, ve kterém se utkal starší tým Ruska s Běloruskem druzí zmínění vedli po první třetině 3:0. Sborná dokázala skóre otočit na 3:5, jenže zápas nakonec došel do prodloužení, ve kterém se radoval tým Bělorusů. Kontroverzní moment se odehrál při rozdávání cen, kdy se nejlépe hodnocení hráči Ruska rozhodli ceny nechat na ledě. Ruský kapitán, Jurij Surin, dokonce odhodil trofejní stříbrný talíř pro tým umístěný na druhé příčce.

Zobrazeno 160 krát
Naposledy upraveno: út., 20. únor 2024 09:54
Pro psaní komentářů se přihlaste