so., 24. únor 2024 19:01

Honba za prvním místem končí porážkou ve finále. Menšík na Chačanova nestačil

Jakub Menšík v titulovém zápase Jakub Menšík v titulovém zápase Zdroj: www.profimedia.cz
Pro Jakuba Menšíka se nezdálo na tenisovém turnaji v Dauhá nic nemožné. Přes bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho prošel, ze soubojů proti Andreji Rubljovovi i Gaëli Monfilsovi vyšel vítězně. Na skvělého Karena Chačanova už bohužel nestačil.

Český tenista Jakub Menšík přilákal pozornost diváků po výhrách nad tenisty Alejandrem Davidovičem Fokinou a Andym Murraym. Zdálo se neočekávané, že by dokázal nadějný mladík porazit pátého hráče žebříčku ATP a bývalého šampióna tohoto turnaje, Andreje Rubljova. Nicméně po necelých sto minutách bylo dokonáno a i z něho dokázal Menšík vyjít vítězně 2:0. Před zápasem Menšíka s Monfilsem bylo těžké najít favorita zápasu a jeho průběh to potvrdil, nicméně i v něm český tenista dokázal zvítězit ve třetím setu a získal tak další skalp bývalého vítěze turnaje. Byl to jediný Menšíkův zápas na turnaji, ve kterém ani jeden ze setů nedošel do tie-breaku.


V zápase dvou hráčů s výbornou formou nikdo v prvním setu nevyčníval. Od začátku nikdo nedokázal vyhrávat o dva gemy a výborné a přesné servisy na obou stranách nahrávaly oběma hráčům. Dohromady dokázali oba tenisté nastřílet 17 es a až do tie-breaku nebylo jasné, kdo půjde do dalšího setu s výhodou. Menšík už měl vítězství na dlani poté, co Chačanov zahrál špatnou hru u sítě, jenže dvojchyba jeho náskok smazala. Až do stavu 12:13 se nemohlo rozhodnout o vítězi, nicméně větší přesnost přinesla Rusovi první bod.


Druhý set byl od začátku příznivější pro Chačanova, po jediném využitém brejkbolu v zápase si dokázal hlídat skóre. Menšík neměl mnoho prostoru využít chyb ruského tenisty, protože jich mnoho neudělal. I z druhého setu tedy vyšel vítězně Chačanov a výsledkem 2:0 ukončil parádní jízdu Menšíka na samotném konci turnaje.


„Byl to neuvěřitelný víkend. Karene, hrál jsi skvěle dnes i po celý týden, neskutečné výkony, zasloužil sis to,“ řekl v rozhovoru při ceremoniálu Menšík. Chačanov mu poděkoval gestem zdvižených palců. „Snad zažijeme v budoucnu více bitev, jako byla tato,“ dodal český tenista. Na závěr pogratuloval ruský reprezentant startující pod neutrální vlajkou i svému protivníkovi: „Když mně bylo osmnáct let, nehrál jsem finále, víte? Takže je možná několik kroků napřed. Přeji jemu i jeho týmu mnoho štěstí.“

Zobrazeno 184 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:27
Pro psaní komentářů se přihlaste